BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 26., szerda 10:26

BEFEJEZŐDÖTT BALASSAGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZATA AGORA BALASSAGYARMATI KULTURÁLIS ÉS TURISZTIKAI KÖZPONT CÍMŰ PROJEKTJÉNEK MEGVALÓSÍTÁSA
Balassagyarmat Város Önkormányzata még 2012 októberében nyújtotta be támogatási igényét a Városi Képtár és a Szabadtéri Színpad felújítására vonatkozóan az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programjának Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című felhívására.
 
Az ÉMOP-2.1.1/B-12-2012-0057 számú pályázat először tartaléklistára került, azonban az önkormányzat kifogással élt a pályázat pontozásával kapcsolatban, melyet elfogadtak és a projekt az Észak-Magyarországi Operatív Program Irányító Hatósága vezetőjének döntése alapján 179.920.115 Ft összegű Európai Uniós támogatásban részesült. A projekt 100 %-os támogatási intenzitású, így az önkormányzatnak volt nem szükséges önerőt biztosítani a pályázathoz.
 
A pályázat segítségével teljes körűen megújult a Képtár, méltón illeszkedve így a felújított Civitas Fortissima térhez. Emellett sor került a Szabadtéri Színpad felújítására is, melynek keretében a nézőtéri ülőkék cseréje, új kiszolgáló épület építése, a rendezvényekhez szükséges technikai berendezések beszerzése és a Makovecz Imre által 1986-ban tervezett, életveszélyessé vált kerítés és az úgynevezett Cirmoskaréj rekonstrukciója valósult meg.
 
A kivitelezési munkáltok a közbeszerzési eljárások lebonyolítását követően, 2014 októberében kezdődtek meg. A Képtár felújítási munkálatait a Szirt Bau Kft., míg a Palóc Színpad kialakítását a Pesti Építő és Faipari Zrt. végezte. A felújítások 2015 áprilisában fejeződtek be, ezt követően került sor hang- és fénytechnikai, illetve az informatikai eszközök beszerzésére.
 
A két felújított helyszínen már a projekt 2015. július 31-ei hivatalos befejezését megelőzően is tartottak rendezvényeket. A város lakossága egy egész napos majális keretében vehette birtokba a Jánossy Képtárat és a Palóc Színpadot. Emellett már újra a Színpadon zajlott a Diákjuniális és a Szent Anna napi Palócbúcsú is.
 
A beruházás megvalósításával teljesült az Önkormányzat célja, a Képtár és a Szabadtéri Színpad felújításával egy egész évben látogatható turisztikai, kulturális helyszín jött létre Balassagyarmaton, mely az elkövetkező években számos önkormányzati, egyházi és civil rendezvény számára biztosíthat színteret.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.