CIGÁND VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. augusztus 31., hétfő 22:20

Befejeződött a Bodrogközi inkubátorok fejlesztése című határon átnyúló projekt
„HUSK/1101 - MAGYARORSZÁG- SZLOVÁKIA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM 2007-2013”

Cigánd Város Önkormányzata és Lelesz Község Önkormányzata közös projektje 
HUSK/1101/1.1.1/0196

A projekt átfogó célja:
A határrégió társadalmi gazdasági fejlesztése a két tagállam (Magyarország/Szlovákia) helyi közösségei között, fenntartható együttműködések szükséges feltételinek megteremtése.

A projekt specifikus célja:
A határ menti terület gazdasági versenyképességének erősítése.
A projekt direkt célcsoportja a helyi és térségi vállalkozók, akik a projekt elemeinek megvalósulása révén olyan üzleti környezetbe kerülnek, amely biztosítja a fejlődésükhöz és a közös együttműködések kialakításához szükséges mindazon infrastrukturális és üzleti szolgáltatások elérését, amelyek révén a másodlagos célcsoport, azaz a munkavállalók számára, növekvő számú munkahelyet teremtenek. Az adottságokra épülő, tervezhető fejlesztési irányok mentén történő fejlesztések alapját adja a projekt megvalósítási területére kidolgozott gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási stratégia. A vállalkozások növekedésével új munkahelyek jönnek létre, javul az itt élő emberek életminősége. Nő a térség jövedelemtermelő képessége, melynek következtében nő az érintett térségben élő emberek szociális biztonsága.

A projekt fő tevékenysége a Cigándon és Leleszen épített vállalkozói inkubátorház.
A cigándi vállalkozói inkubátorház épületét a nyíregyházi székhelyű ETALON 2000 Kft. Trenka Zoltán vezető tervező irányításával tervezte. A 277 m2 alapterületű komplexen akadálymentesített irodaház előterébe nyugatról a járóbeteg szakrendelő felől juthatunk be. Az épület előtere nyaktagot képez a főépület és a déli ovális 49 m2-es tárgyaló között. Az előtértől északra az épület közlekedőjébe juthatunk. A közlekedőből nyílik a kazánház, a porta, valamint az elektromos helyiség. A közlekedő északi részéből juthatunk el a 4 db irodahelyiségbe. A közlekedő keleti részéből közelíthetjük meg a fénymásoló helyiséget, ill. az 5. irodát. Az épület északi részén helyeztük el az női ill. akadálymentes WC zuhanyzó helyiséget, a férfi WC mosdó piszoár helyiségeket ill. a teakonyhát és a takarítószer tárolót. Az épület északi oldalához csatlakozik egy zárható, fedett kerékpártároló.
Az épület tervezésénél kiemelt szempont volt az olcsó üzemeltetés és a környezeti fenntarthatóság, melyet korszerű hőszigeteléssel, napelemekkel és energiatakarékos fogyasztókkal érünk el.
A kivitelezést a nyíregyházi székhelyű NYÍR-FLOP-HOLDING Kft. és a Dantnova Kft. közös konzorciuma nyerte el, a szerződéses összeg nettó 78MFt. A műszaki ellenőri feladatokat a sátoraljaújhelyi Virtuál Építész Stúdió Kft. munkatársai végezték.
A projekt során természetesen korszerű irodabútorok és számítástechnikai eszközök is beszerzésre kerültek.
Az építés befejezését követően az épületben helyet kap a Szolgáltató Iroda, mely a helyi vállalkozások mindennapi tevékenységét segíti majd.
Gazdaságfejlesztő és foglalkoztatási stratégia (kétnyelvű) került kidolgozásra.
Elkészült egy honlap, ami megteremti a lehetőséget arra, hogy a konkrét célcsoport szereplőinek kapcsolatai élénküljenek. Ehhez mindkét partner részéről vállalkozói adatbázis jött létre, mely a létrehozott honlapra került feltöltésre.

A projekt összköltsége 828.066,40 Euro (kb. 250MFt), ebből a cigándi összköltség: 445.446,40 Euro. (kb. 135MFt)

A támogatás intenzitása: 95% (önerő kb. 7MFt)
A projekt megvalósulásának ideje: 2013.09.01-2015.08.30.

Cigánd, Értékből Lendület!


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.