OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. szeptember 4., péntek 10:34

Ünnepeltek a bányász nyugdíjasok, kiállítások nyíltak
Csütörtökön kezdődött az a négynapos rendezvénysorozat, amely során több tucat színvonalas program szórakoztatja Oroszlány lakóit.
A 65. bányásznapi ünnepségek bevezetéseként tizenegyedik alkalommal várták a bányász nyugdíjasokat főtéri sátorba, ahol a helyiek mellett a pusztavámi, vértessomlói, várgesztesi szakszervezeti tagok is megjelentek.
A jelenlévőket Rajnai Gábor alpolgármester köszöntötte, aki beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak azokra kell emlékezni, akik a bányászat szerteágazó területein dolgoztak, hanem az egész szakmakultúrára, ami immár nem létezik Magyarországon.
- Nem működik az ország utolsó mélyművelésű bányája, ezért a mi feladatunk továbbadni a következő generációknak azt a hagyományt, azt a tartást, ami jellemezte nagyapáink, apáink, és a mi életünket. Tegyük ezt becsülettel, a szakma szeretetével, ahogyan tettük életünk munkájával – fogalmazott a városvezető.
Az időskorúak délutáni kulturális programján fellépett többek között a győri Obsitos dalárda, a Máté Péter emlékzenekar, a Bányász Népdalkör és a Silhouette táncegyüttes, de volt operett és musical összeállítás is, valamint nagy sikerrel lépett színpadra a szintén győri Akkordeon harmonikazenekar.
A szakszervezeti programmal párhuzamosan két tárlat is nyílt a művelődési központban. A Fénnyel Festők Fotóklubja a bányászhagyományok megőrzésében vállalt szerepet egy júniusban meghirdetett projekt keretében. Az „Én is Bányász vagyok” címmel megnyílt kiállítás elsődleges célja a köszönetnyilvánítás és tisztelgés a bánya volt dolgozói felé, valamint a fiatalok identitástudatának erősítése.
A másik bemutató a Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar fennállásának 70. évfordulója alkalmából nyílt. A gazdag anyag kronologikus sorrendben tárja a látogató elé az elmúlt hét évtized történéseit, fotókkal, dokumentumokkal idézve fel az emlékezetes pillanatokat.
Oroszlány, 2015.09.04.

4 csatolt kép tömegfényképfotókoncert
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.