BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2015. szeptember 9., szerda 09:09

Felavatták Bächer Iván emléktábláját
A kerületi önkormányzat vezetői és képviselői, Bächer Iván családtagjai, kollégái, barátai, tisztelői és több száz érdeklődő jelenlétében, egykori lakóépületének falán, a Pannónia utca 21. szám alatt felavatták a XIII. kerület díszpolgára, a 2013. decemberében elhunyt író, újságíró emléktábláját.

Az ünnepi esemény résztvevői hangfelvételről meghallgatták Bächer Iván személyes hangvételű vallomását az újlipótvárosi „brandről”, majd dr. Tóth József polgármester mondott avatóbeszédet. - Bächer Iván alakját és sokoldalú irodalmi munkásságát művein és a lexikonok lapjain kívül ma is elevenen őrzi mindazok emlékezete, aki ismerhették őt – mondotta a kerület polgármestere. – Személyiségének lényegét az adta, hogy olyan ember volt, aki aggódott értünk. Olyan közéleti gondolkodó, aki beszédesen tudott hallgatni. Büszke volt dédnagyapjára, aki a Főnixház tervezője volt, és a szüleire, akik abban a házban éltek. Alkotásait műfaji gazdagság jellemezte: írt regényt, színdarabot, kabarét, glosszát, tárcát és publicisztikát. Minden művéből érződik a közösségért vállalt felelősség. Egyik kezdeményezője, ötletadója volt a Pozsonyi Pikniknek, amelynek életében elmaradhatatlan szervezője, résztvevője volt.

Kácsor Zsolt író, újságíró, a Népszabadság publicistája egykori barátjára és mesterére emlékezett, majd dr. Tóth József leleplezte Bächer Iván emléktábláját és az önkormányzat képviseletében  megkoszorúzta azt. Az emléktáblánál virágot helyeztek el az elhunyt díszpolgár családtagjai, Hiszékeny Dezső, a XIII. kerület országgyűlési képviselője és az ünnepség résztvevői is.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.