VÁMOSSZABADI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. szeptember 11., péntek 14:29

Baleset- és járványveszély, embertelen körülmények Vámosszabadinál!
Vámosszabadi képviselő testülete nyomatékosan kéri a település határában lévő menekülttábor körül kialakult áldatlan állapotok azonnali megszüntetését és felhívja a hatóságok figyelmét a területen kialakult fokozott járvány-, és balesetveszélyre.

Az elmúlt napokban az Ausztria felé tartó migráns áradat nagy részét a hatóságok rázúdították a szlovák határ mentén található, eredetileg 218 fő elhelyezésére tervezett befogadó állomásra és környékére. A csütörtöki (09.10.) nap folyamán több mint 110(!)busznyi embert szállítottak ide, akiknek zöme meg sem kísérelte, hogy bemenjen a menekülttáborba. Az ott uralkodó túlzsúfoltság miatt, az intézmény a többiek közül is csak elenyésző számban tudott befogadni néhányat.

A Vámosszabadira szállított migránsok, kisebb-nagyobb csoportokba verődve, az érkezésük után azonnal elindulnak gyalog Győrbe a 14-es számú főúton, miközben az őket szállító autóbuszok üresen mennek vissza a megyeszékhelyre.

Mindennek következményeként kaotikus állapotok alakultak ki a tábor előtti, szűkös területen, illetve a Győr felé vezető, forgalmas, nemzetközi főúton. Minimum ötezer ember fordult meg egyetlen nap alatt a befogadó állomás környékén úgy, hogy semmiféle ellátást nem kapnak és az általuk elfoglalt területen, egyetlen mobil WC, és szemétgyűjtő nem található.

A szeméthalom mára szinte összefüggővé vált az intézmény környékén. Eltávolításukról senki nem gondoskodik, miközben a migráns áradatnak folyamatos az utánpótlása. A képviselő testület felhívja a hatóságok figyelmét a rengeteg hulladék miatt megnövekedett járványveszélyre.
A Vámosszabadi befogadó állomáskapuin kívül kialakult gócpontnál egyetlen segélyszervezet nincs jelen, mindössze néhány önkéntes tevékenykedik ideig-óráig.

Bár a település vezetői is látják, hogy a rendőrség mindent megtesz a helyzet kezelése érdekében, a legnagyobb jó szándék mellett is folyamatos és fokozott a balesetveszély a 14-es számú főúton, az ott óriási létszámban (100-200 fős csoportokban), gyakran az útpálya mindkét oldalán vonuló migránsok tömege miatt. A főút kivilágítatlan, a migránsokat sötét ruháikban éjszaka szinte lehetetlen időben észrevenni. Az őket kerülgető autósok és kamionosok naponta többször kerülnek életveszélyes szituációkba. Az önkormányzati vezetők felhívják a figyelmet arra, hogy a tragédia bekövetkezése ilyen feltételek mellett csak idő kérdése.

A jelenlegi gyakorlat, miszerint kiszállítják a migránsokat a szlovák határon lévő menekültszállóhoz, akik azután azonnal visszafordulnak Győrbe, rossz a migránsoknak, életveszélyes a közlekedőknek és megterhelő a lakosságnak. Vámosszabadi vezetői kérik az érintett hatóságokat, elsősorban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt, hogy ezt a mindenki számára elviselhetetlen helyzetet a lehető leghamarabb szüntesse meg.

 Vámosszabadi Község Képviselő Testülete 
 2015.09.11.


1 csatolt kép Vámosszabadi Befogadó Állomás előtt
1 csatolt dokumentum Közlemény 09.11.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.