GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. szeptember 11., péntek 17:17

Kezdődik a GödöllŐsz Fesztivál
A Gödöllői Királyi Kastélyban ismertették meg a sajtó képviselőit a szeptember 11-től október 30-ig tartó GödöllŐsz Fesztivál programjával, ami első alkalommal rendez meg Gödöllő városa. A csaknem két hónap alatt mintegy harminc program várja az érdeklődőket, köztük olyan már népszerű koncertsorozatok, mint a Nemzetközi Hárfafesztivál és a Liszt Fesztivál. A sajtótájékoztatón mutatták be azt a filmet is, amely a Gödöllői Szimfonikus Zenekar közreműködésével készült, hogy felhívja a művészeti eseményeket kedvelő közönség figyelmét a rendezvényre. 


A programokat dr. Gémesi György polgármester, Horváth Gábor, a Gödöllői Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, Jakobi László, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál főszervezője, Bogányi Gergely, Kossuth-, és Liszt-díjas zongoraművész, a kastély művészeti tanácsadója ismertette.

Az elmúlt években igényként merült fel, hogy a gödöllői kulturális műhelyek programjait egy csokorba gyűjtve mutassák be a nagyközönségnek, mondta Gémesi György, aki méltatta a városban működő kulturális csoportok munkáját. Kiemelte, nagy öröm számára, hogy a Hárfafesztivál és a Liszt Fesztivál csatlakozásával nemzetközivé vált a rendezvénysorozat. 

A GödöllŐsz Fesztivált promotáló filmen Rossini Tolvaj szarka című operájának nyitányát szólaltatja meg a Gödöllő Szimfonikus Zenekar, s az a mű a fesztivál nyitó hangversenyén is felcsendül, tudtuk meg Horváth Gábortól, a zenekar vezető karmesterétől. Mint elmondta, a jövőre fennállásának 35. évfordulóját ünneplő zenekart nem csupán a nyitóhangversenyen, hanem többek között a Liszt Fesztiválon is hallhatja majd a közönség, aminek kétévenként rendszeres közreműködői. 

Október 9. és 11. között a XVII. Gödöllői Nemzetközi Hárfa Fesztivál várja az érdeklődőket, amelyen többek között Jana Bouškova, Marie-Pierre Langlamet és Naoko Yoshino  hárfaestjét hallhatja majd a nagyközönség – tájékoztatta a megjelenteket Jakobi László. A program igazi különlegességet is ígér, Marie-Pierre Langlamet és Naoko Yoshino jóvoltából ugyanis több kéthárfás műt is elhangzik majd. 

 A Liszt Fesztivál is már tizennégy éves múltra tekint vissza, mondta Bogányi Gergely, akit idén is hallhat a közönség az október 24-28-ig tartó koncertsorozaton. A neves művész úgy fogalmazott, a GödöllŐsz Fesztivál olyan minőséget képvisel, ami nem csak hazai, hanem nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedővé teszi. „Legyünk büszkék rá, hogy ilyen volumenű fesztivált adunk!” – mondta a neves művész. 

A sajtótájékoztatót követően a résztvevők bepillanthattak a Gödöllői Szimfonikus Zenekar esti Opera Gálahangverseny a’la Rossini című estjének főpróbájába is.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.