BORDÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA |
2015. szeptember 16., szerda 09:38 |
Bordány pörköltje, a dettai kecske és a tárcsás fatálas volt a legfinomabb étel |
|
A hétvégén a csongrád megyei Bordányban megrendezett Helyi
Ízek Fesztiválja keretében három kategóriában mérkőzhettek meg a
gasztronómia
szerelmesei. Bográcsos, Grillen és tárcsán sültek valamint
Kecskehúsból készült
étel kategóriában is eredményt hirdetett a zsűri, amelyben a
Délmagyarország
újságírója Kiss Gábor Gergő, a Vadgesztenye Étterem vezetője
Nagyapáti Károlyné,
az óvoda élelmezésvezetője Czombos Krisztina és nem utolsó
sorban a nap
házigazdája és műsorvezetője Bene Szabolcs kaptak helyet.
Két
testvértelepülésünknek sikerült
a dobogóra törnie. Míg a kecskehúsból készült étel kategóriában
Detta város
csapata jeleskedett, és a Dettai
kecske
elnevezésű ételük ízlett leginkább a zsűri tagjainak, addig a
grillen és
tárcsán sültek kategóriában Csóka csapata tört élre Tárcsás
fatálas nevet viselő ételével. A kecskehúsból készült
ételek közül a második
helyre a Mozgáskorlátozottak Bordányi Csoportja állhatott az
általuk készített kecskegulyással,
a dobó harmadik fokára pedig kecskéből készült
székelykáposztával a hódegyházi Kodály
Zoltán Magyar Művelődési Egyesület léphetett fel.
A tárcsán készült
ételek közül
nagyon ízlett még a bordányi iskola 4. b osztálya által
elkészített mexikói
csirkemell, ezzel ők a második helyet szerezték meg. Harmadik
lett ebben a
kategóriában az Integrált Szociális és Egészségügyi Központ
dolgozói által
elkészített Vegatál, amely minden bizonnyal a
legegészségesebb táplálék is volt
a rendezvényen.
A bográcsos
kategóriában is
szoros volt a verseny. A dobogóra itt a osztály
Bordány pörköltje elnevezésű
főztje állhatott fel elsőként. A második helyet is egy iskolai
csapat szerezte
meg. A zsűri szerint a 3. a
osztály által megfőzött gulyás, az Erdélyi
káposztás kőleves érdemelte ki ezt a helyet. Harmadikként
Detta város második
csapata lépett a képzeletbeli dobogóra az általuk megfőzött Kolostori
csirkével.
Az idei Helyi Ízek
Fesztiválja jó
időben és jó hangulatban zajlott. Összesen tizenhét csapat
nevezett, köztük
elsőként az idén az iskola bevállalósabb osztályközösségei
szorosan
együttműködve a pedagógusokkal és szülőkkel. Részt vettek a
programon az
önkormányzat intézményei is, míg az ISZEK szép helyezést is
elért, addig az
óvoda csapata a végén mégsem nevezte be főztjeit, nehogy
összeférhetetlenség
legyen, hiszen egyik dolgozójuk a zsűri tagja volt.
A
testvértelepüléseknek
biztosított hozzávalók között megtalálhatóak voltak a
közmunkások által
megtermelt zöldségek, így paradicsomot és többfajta paprikát is
belefőzhettek
az ételeikbe. Minden bizonnyal a helyi termékeknek köszönhetően
voltak olyan
ízletesek az általuk sütött-főzött ételek. A jövő hét végén
dettán megrendezendő főzőversenyre az iskola 4.a osztályának
csapata utazik majd ki, akik pörköltjükkel szállnak ringbe a
sok-sok csapat között, képviselve települést.
|
|
|
|
|
|
|
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat
MTI nonprofit Zrt. 2009 © Minden jog fenntartva.
|
|