OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. szeptember 16., szerda 09:43

Oroszlányi tiszteletadás Yerresben
Franciaországban, az egykori Grosbois-i (ma Yerres) kamalduli kolostor helyén felállított Rákóczi emlékműnél évek óta nagyszabású ünnepséget szervez a Párizsban és környékén élő, közel kétezer főt számláló magyar közösség.
Erre a megemlékezésre kapott meghívást – immár negyedik alkalommal az oroszlányi Rákóczi Szövetség küldöttsége, valamint Lazók Zoltán polgármester, melyet a júliusi Majki Rákóczi napon nyújtott át Neurrisse Anna, a Párizsi Magyar Ház Egyesület elnöke.
Az eseményre szeptember 12-én került sor, ami a Saint Honest templomban ünnepi misével vette kezdetét, majd a résztvevők a Rákóczi szobornál tisztelegtek a fejedelem emléke előtt. A programon részt vett Károlyi György nagykövet, Lengyel Zita konzulasszony, Szarka Zoltán katonai attasé, Török Dezső a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Kovács János főjegyző is. A vendéglátók részéről Yerres város önkormányzatának képviselői és a helyi Veteránok Szövetsége is tiszteletét tette.
„A történelmi múlt szorosan összekovácsolja Rákóczi személyét a kamalduli szerzetesrenddel. A fejedelem végrendeletében azt kérte, hogy vallásos munkáinak kéziratát és bebalzsamozott szívét a Grosbois-i kamalduliaknál helyezzék el. Szívét aranyszelencébe téve a kívánt helyszínre is szállították, ám ennek az 1789-es francia forradalom során nyoma veszett. Az emlékezés, a hazaszeretet és a fejedelem iránti tisztelet jelképeként 2010-ben ezen a helyen állították fel Borsi Antal sárospataki szobrászművész alkotását, mely művészi módon ábrázolja a fejedelem arcmását, talapzatába vésve jelképes szívét” – mondta ünnepi szónoklatában Lazók Zoltán, Oroszlány polgármestere.
A rendezvényen koszorúzásra is sor került, melyen a városvezető Nagy Csabával, az oroszlányi Rákóczi Szövetség elnökével közösen helyezte el a tisztelet virágait az emlékmű talapzatánál.
2015.09.16.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.