HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. szeptember 17., csütörtök 15:25

Hajdúnánáson rendezték meg a Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást
Hajdúnánás Város Önkormányzata és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal első ízben szervezte meg szeptember 16-án a Megyei Közfoglalkoztatási Kiállítást.

A rendezvény lehetőséget adott annak a 35 Hajdú-Bihar megyei településnek, akik vállalták, hogy standjaikkal megjelennek a rendezvényen, s így bemutathassák a startmunka mintaprogramok eredményeként előállított termékeiket és mindemellett azt, hogy az elmúlt időszak során a programokban végzett értékteremtő tevékenységük mind-mind a helyi közösségek javát szolgálják.

„Nem az elsődleges munkaerő piaccal és nem a profit orientált cégekkel kell összehasonlítani a jelenlegi közfoglalkoztatást, hanem a rendszer korábbi önmagával.” - emelte ki köszöntőjében Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármestere, aki hozzáette: ha ezt az összehasonlítást megtesszük, akkor senkinek nincs szégyenkezni valója, hiszen amilyen széles palettán dolgoznak a települések az fantasztikus teljesítmény.
Hajdúnánás polgármestere hangsúlyozta: igyekezzünk mindent elkövetni annak érdekében, hogy a települések kihasználják azt a mozgásteret, melyet az új közfoglalkoztatási program lehetővé tesz számukra.

„Pontosan tudom, hogy Hajdúnánás városa a megye több településével együtt nem problémát, nyűgöt, hanem lehetőséget, értékteremtést látott, s lát mind a mai napig a közmunkaprogramban” – kezdte ünnepi beszédét Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.
Rácz Róbert beszélt a települések által előállított értékekről, amelyek mára egyre nagyobb szerepet töltenek be a megye gazdaságában: „Saját lehetőségeit felismerő, azzal élni tudó, s a helyi közösséget kiszolgáló kör alakul ki településenként ennek a programnak a keretén belül.”

Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Stratégiai és Koordinációs Főosztály főosztályvezetője a közfoglalkoztatási-rendszer múltjáról, jelenéről, s annak tapasztalatairól tájékoztatta a megjelenteket.
Főosztályvezető úr elmondta, hogy 2011 óta a kormány egyre magasabb költségvetési forrásokkal támogatja a hazai közfoglalkoztatást, melyhez szervesen kapcsolódik a munkaerő-képzés, szolgáltatás is. Az elkövetkezendő időszakban munkaerő-piaci szolgáltatások is fogják biztosítani azt, hogy az elsődleges munkaerőpiacra jutást minél hamarabb és minél gyorsabban segítsék elő – tette hozzá főosztályvezető.
Réthy Pál többek között beszámolt a jövő évi költségvetésről is, mely alapján az ez évi 270 milliárd forinttól jóval magasabb források is rendelkezésre fognak állni – a jövő évi előirányzat alapján 340 milliárd forint.

Az ünnepi köszöntők után szakmai konferencia keretében a közfoglalkoztatási programok 2015. évi tapasztalatainak bemutatására és a 2016. évi közfoglalkoztatási programok tervezésére került sor a délelőtt folyamán a Kéky Lajos Városi Művelődési központ színháztermében.

A rendezvény iránt érdeklődők megtekinthették a program során előállított termékeket, élelmiszereket.
A bemutatókon megismerhették a közfoglalkoztatás keretében zajló színes, már-már hanyatlófélben lévő tevékenységeket. Láthattak többek között szalmafonást, csipke készítést, olajsajtolást, papír brikett gyártást, káposzta gyalulást és taposást, rongyszőnyeg szövést, illetve kosárkészítést. Hajdúnánás főterén a kóstolók és főzőverseny mellett számos Hajdú-Bihar megyei település kulturális csoportjainak bemutatóival, zenés-táncos programjaival is várták az odalátogatókat.

12 csatolt kép 101112987654321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.