SZANK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. szeptember 28., hétfő 09:24

Szank, az okos község
A Bács-Kiskun megyei Szank község és partnerei szeptember  elején egy egész napot szántak arra, hogy bemutassák, milyen lehetőségek állnak rendelkezésére a településeknek és vállalkozásoknak ahhoz, hogy új technológiákkal, új befektetési módszerekkel, vagy civil diplomáciai kapcsolatokkal tegyenek szert piaci előnyre. Mindezt a szanki Művelődési Ház és IKSZT konferencia termében tették Patkós Zsolt polgármester meghívására, az Okos Község című innovációs konferencia keretében.


A térség szempontjából is előremutató a polgármester kezdeményezése, ahol az AlterEnergo Kft. igazgatója, Losonczi Ferenc mutatta be „Az Okos Község Szanki Program”-ot. Ez olyan újrahasznosításra épülő, új szabadalmakat tartalmazó koncepció, amely az amúgy is befektető barát községet még vonzóbbá teheti a vállalkozások számára. Ahogy a polgármester elmondta: sok település szeretne tőkeerős vállalkozásokat csábítani magához, hogy ott végezzék tevékenységüket, ottani munkavállalókat foglalkoztassanak. Olyanok is sokan vannak köztük, akik mindezt úgy teszik, hogy lehetőségeikhez mérten támogatják a már letelepedett, de még helyismeret hiányában nehezebben boldoguló vállalkozásokat törekvéseikben. Ám olyan, aki mindezt rendszerben teszi és egymásra épülő elemekből állítja össze fejlődésének tartópilléreit, már felettébb ritka. Erre törekszik Szank, ebben lehet egyedi a befektetőre váró települések sorában.
Koós Tamás, a Sun & Clode Ltd. igazgatója a napelemek telepítését megkönnyítő finanszírozási módszerükről beszélt, ami nem kerül pénzébe a vállalati vagy lakossági szektorból érkező ügyfélnek, de mégis garantált a 7-8 éves megtérülés. Kutasi Szabolcs, a httc Hungarian Befektetési Zrt. kereskedelmi igazgatója, cége jól működő civil diplomáciai és üzleti kapcsolatait ajánlotta fel hasznosításra mindazoknak, akik kevésbé ismert keleti, vagy tengeren túli piaci kapcsolatokat keresnek termékeiknek, szolgáltatásaiknak A Pí technológiáról Hadfi Szilviusz őstermelő beszélt, aki már 1999 óta foglalkozik víziszárnyas tartással, 2013 óta pedig pecsenyekacsákon teszteli a módszert. A kontrollcsoporttal tesztelt állomány homogénebb képet mutat, sokkal kevesebb az elhullás, vágásérett korra jelentősen nagyobb az állatok átlagsúlya. Termékei fővárosi és michelin csillagos szakácsok szerint is osztályon felüli minőségűek. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat már kiemelt módszerként kezelt Pí technológia a szántóföldi növénytermesztés esetében egy talajnedvességet stabilizáló kondicionáló szeren alapul, amely a vízmegkötő képességet stabilizálja. A legmagasabb hozam a harmadik évben érhető el, kukorica esetében vannak a legjobb eredmények. Kiskunfélegyházán Vakulya gazda, Fülöpjakabon Nemes Mátyás ökogazda rendelkezik erről nagy tapasztalattal. Az érdeklődők őket akár a megyei önkormányzat által szervezett bemutatók útján is elérhetik.


Az új technológiák bevezetése általában tőkeigényes, de ehhez akár pályázati forrás segítségével is hozzájuthatnak a gazdák. Mezei Dávid, az agrár-vidékfejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a Sírius Rádió kérdéseire válaszolva a fórumon elmondta: „A Vidékfejlesztési Program végrehajtása miatt nem csak az a fontos, hogy a forrásokat kiharcoljuk az Európai Uniótól, hanem ezeket az információkat el is kell juttatni a leendő kedvezményezetteknek. Ebben tud segíteni nekünk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, aki a gazdák érdekképviseleti szervezeteként az egész országban irodákkal rendelkezik. Falugazdászai tehát nem csak területalapú támogatásokkal kapcsolatban, hanem a pályázati felhívásokról is részletes tájékoztatást tudnak nyújtani a mezőgazdaságból élő vállalkozóknak, gazdáknak. Lázár János miniszter bejelentése alapján 2016 végéig meg kell jelennie minden pályázati kiírásnak ahhoz, hogy minden euró centet le tudjon hívni hazánk a nekünk ítélt támogatásokból. Ez azt jelenti, hogy a pályázati felhívások eddig a dátumig megjelennek, de maguk a pályázatok megvalósítása, elszámolása folytatódik a tervezési ciklus végéig, vagyis 2020-ig.

További információ: Patkós Zsolt polgármester (77/495-040) vagy Bozóki Szilvia sajtóref. (20/564-3137)

2 csatolt kép résztvevőkkonferencia 1
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.