BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2015. október 12., hétfő 15:00

Aláírásgyűjtés a Szent Margit Kórház fejlesztéséért- közlemény
2015. október 12., Budapest – Az Óbuda Baráti Kör Egyesület aláírásgyűjtést kezdeményezett, azzal a céllal, hogy megnyerje a kormányzat támogatását a Szent Margit Kórház fejlesztési ügyének. Az Egyesület kezdeményezése mellé állt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata mellett Tarlós István, Budapest főpolgármestere, több agglomerációs település polgármestere, valamint közismert személyiségek, művészek, színészek.
 
 
A hétfő reggeli sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester beszédében kiemelte a kórház szerepe megkerülhetetlen, kulcsfontosságú feladatokat lát el a térségben. Az ellátás színvonalának megőrzése és további fejlesztése valamennyi kerületi lakos, sőt az agglomerációban élők közös érdeke.  A Főváros és a kerület támogatásával az elmúlt években megújult többek között a Kardiológiai osztály és a Terhesgondozó is, valamint a központi műtő új laparoszkópiás eszközzel gazdagodhatott. – sorolta Budapest főpolgármestere. Meggyőződésem, - tette hozzá-, hogy fontos szinte kötelező az ügy mellé állni. Majd a III. kerülethez való kötődésére utalva így zárta szavait: Minden Óbudával kapcsolatos fejlesztés többszörös felelősségérzettel tölt el, ezért biztosíthatom, az egybegyűlteket, a Kórház továbbra is számíthat a Főváros segítségére, ahogy a korábbiakban is számíthatott.
 
Pintér Endre professzor elmondta, hogy az Óbuda Baráti Kör független civil szervezet, mint az Országos Város és Faluvédő Szövetség tagja többször és több helyen tiltakozott a kórház fokozatos leépítése, majd a 2007-es, ma már ismert rossz döntés ellen, amely során a kórház ismét a Szent János Kórház igazgatása alá került.  Sikertelenül – tette hozzá. A 2013-ig tartó függőségi viszony súlyos károkat okozott a kórházi gyógyító munkában, az óbudai betegellátásban. A nevét is megszüntették. Mindezt a jelenlegi szakértő és takarékos vezetés beruházás, anyagi támogatás nélkül biztosítani nem képes egyedül helyreállítani – mondta. Az Egyesület tiszteletbeli elnöke a sajtótájékoztatón segítséget kért, a főváros vezetésétől, Óbuda-Békásmegyer és a környező települések vezetőitől, lakosságától a Szent Margit Kórház javára. Végül a nyugalmazott sebészprofesszor reményét fejezte ki, hogy a kormányzati szempontrendszerben a Szent Margit Kórház korszerűsítése hangsúlyos szerepet kap majd.
 
 
Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának Képviselő-testülete egyhangúlag támogatta az aláírásgyűjtést.  – kezdte beszédében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Ez, mint mondta nem előzmény nélküli a kerületben, hiszen korában a Margit Kórház megmaradása érdekében is egységesen léptek fel a pártok, és most a fejlesztés szükségessége kérdésében is teljes az egyetértés.
Kiemelte: Egyetért a kerület azzal a kormányzati szándékkal, hogy Budán kórházfejlesztésre és egészségfejlesztésre van szükség. De – tette hozzá-, a Margit Kórház fejlesztése is része kell, legyen ennek az elképzelésnek, amelyhez szükséges a forrásokat biztosítani.
 
A Szent Margit Kórház nagy múltú intézmény, 1897–es átadása óta központi szerepet lát el a kerület és az észak-budai agglomeráció, a pilisi térség fekvőbeteg ellátásának biztosításában. Az intézmény hagyományosan több százezer ember gyógyulásáért felelős, egyes szakterületek esetében pedig akár több mint félmillió kerületi és agglomerációs lakosnak biztosít egészségügyi ellátást.
 
Óbuda-Békásmegyeren arra törekszünk, - folytatta a kerület vezetője-, hogy a kerületi járóbeteg-szakellátás, a kórházzal és a háziorvosokkal való szoros együttműködése révén még jobb ellátást biztosítson a lakosságnak.
 
Az elmúlt három évben több fejlesztés valósult meg, mint az azt megelőző 10-15 évben – ezt már Dr. Badacsonyi Szabolcs, a Szent Margit Kórház megbízott főigazgatója mondta.
A célt, hogy a Szent Margit Kórház Észak-Buda meghatározó egészségügyi intézménye legyen és európai színvonalú ellátást nyújtson a térség betegeinek, akkor érheti el a kórház vezetése és támogató közössége, ha jelentősebb források vonhatók be. Ha mindez megvalósul, a már kidolgozott hét éves fejlesztési programunk is megvalósulhat - tette hozzá a Kórház vezetője.
 
Aláírásgyűjtésre összesen a kerület 13 pontján van lehetőség. A támogatói ívek megtalálhatók az október 16-ai Óbuda Újságba befűzve, továbbá hétköznaponként a kerület kilenc pontján, például kultúrházakban, egészségügyi intézményekben, míg szombatonként négy piacon. Az ívek letölthetők a oldalról is, ahol további részletekről is tájékozódhatnak a támogatók. A letöltött és kitöltött íveket az aláírásgyűjtő pontokon van lehetőség leadni.
 
Aláírásgyűjtő helyek:
Szent Margit Kórház portáján – hétköznapokon 8.00-19.00 óra között; Szent Margit Rendelőintézet Vörösvári úti szakrendelőben – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Szent Margit Rendelőintézet Csobánka téri szakrendelőben – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Óbudai Kulturális Központ – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Békásmegyeri Közösségi Ház – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Csillaghegyi Közösségi Ház – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; 3K-Kaszásdűlői Kulturális Központ – hétköznapokon 8.00-20.00 óra között; Esernyős Kulturális, Turisztikai és Információs Pont – hétköznapokon 8.00-21.00 óra között; Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügylet ügyfélszolgálatán – ügyfélfogadási időben; Békásmegyeri Vásárcsarnok bejáratánál – szombatonként 8.00-14.00 óra között; Békásmegyer Vásárcsarnok vállalkozók piacán – szombatonként 7.00-13.00 óra között; Kórház utcai piacon – szombatonként 7.00-13.00 óra között; Vörösvári úti heti vásáron – szombatonként 7.00-13.00 óra között.
 


6 csatolt kép Bús BAlázs III. kerületi polgármesterTarlós István főpolgármesterProf. Dr. Pintér EndreSzandialáírásDr. Badacsonyi Szabolcs mb. főigazgató
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.