BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2015. október 19., hétfő 14:27

Zugló 80 éves – Díszpolgári címek és további elismerések
Díszpolgári címeket és egyéb elismeréseket adományozott a Zuglói Önkormányzat vasárnapi, Zugló nyolcvanadik születésnapját ünneplő gáláján.
Zugló büszke díszpolgáraira, akik a gazdasági, kulturális, tudományos vagy a művészeti élet területén, az egészségügyben, sportban figyelemreméltó eredményt értek el. Az idei kitüntetetteknek a képviselő-testület a díszpolgári címmel mondott köszönetet azért, hogy ők is hozzájárultak Zugló értékeinek gyarapításához.
Zugló díszpolgára címet kapott Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó, edző; Laár András humorista, zenész, dalszövegíró; Litkai Ferencné, a Dr. Mező Ferenc Általános Iskola volt igazgatója; Pelyva György volt alpolgármester, aki évtizedek óta a zuglói közélet aktív tagja; Sándor Iván József Attila-, Márai Sándor- és Kossuth-díjas író, kritikus.
A zuglói képviselő-testület posztumusz díszpolgári címet adományozott G. Dénes György Kossuth-díjas költő, dalszövegíró, zeneszerzőnek; Illés Sándor újságíró, költő, író, műfordítónak; Záborszky József karmester, zenetanár, zeneszerzőnek.
A Zuglóért Emlékéremmel a képviselő-testület azoknak mondott köszönetet, akik kiemelkedő munkát végeztek a városépítészet, városrendezés, kultúra, köznevelés, egészségügy, szociálpolitika, sport, közigazgatás, tűz- és rendvédelem terén. Ezzel a díjjal köszönik meg azoknak a külföldi állampolgároknak is a munkáját, akik Zugló külkapcsolatainak fejlesztésében és ápolásában jelentős szerepet játszanak.
A Zuglóért Emlékérmet Bódás Sándor vízgazdálkodási és víztechnológiai szakértő; Salamon Attiláné, a Liszt Ferenc Általános Iskola nyugdíjba vonuló iskolaigazgatója; Sebestény István okleveles építészmérnök, a Herminamező Egyesület szakértője; Szalay Gábor okleveles vegyész- és építőmérnök; valamint Norbert Kopp berlini politikus, a Steglitzben-Zehlendorf negyed polgármestere kapta.
Az eredményes sportolók, a sikereikért dolgozó edzők, sportegyesületek, sportszakemberek, a szabadidős sport népszerűsítéséért munkálkodó sportszervezők és pedagógusok munkáját, kitartását a Zugló Sportjáért Emlékserleggel köszönte meg a képviselő-testület.
A Zugló Sportjáért Emlékserleget Budayné Tóth Rozália sportszervező, a Pest Megyei Kosárlabda Szövetség főtitkára; Garaba Imre 82-szeres válogatott labdarúgó, edző; Kapás Boglárka Európa-bajnok, kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, világbajnoki bronzérmes úszónő; Liu Shaolin Sándor világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes, junior világbajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó; valamint Turi Katalin és Turi Zsuzsa, a Mini Garros teniszklub vezetői kapták.
A zuglói képviselő-testület Zugló Közbiztonságáért Elismerő Oklevéllel mondott köszönetet a kerületben élők biztonságáért és Zugló rendjéért sokszor veszélyeket is vállaló, kiemelkedő munkát végzőknek, a kerület rendőreinek, tűzoltóinak és közterület-felügyelőinek.
A Zugló Közbiztonságáért Elismerő Oklevelet Árnics Mihály közterület-felügyelő; Bagyinszki József tűzoltó főtörzsőrmester; dr. Hadzsi István rendőr őrnagy; Tomis Károly rendőr főtörzszászlós; Őz Miklós rendőr főtörzsőrmester; dr. Való Viktor parancsnokhelyettes kapta.
Zugló nagyra becsüli a kerületben lakókért, a közösségért elkötelezetten dolgozó, a társadalmi problémákra érzékeny civilek munkáját is. A zuglói képviselő-testület elismerése kifejezéseként Zugló Civil Szervezete díjat adományozott a Herminamező Polgári Köre -1990-nek; az Összefogás Zuglóért Egyesületnek; a Szeretjük Zuglót Egyesületnek; a Zuglóiak Egymásért Alapítványnak; és az Ezüstkor Nyugdíjas Közhasznú Egyesületnek.
Vannak olyan oktatási-nevelési intézmények a kerületben, amelyek nemzedékeken keresztül végig kísérik a zuglói családok életét. Fennállásuk évfordulóján Jubileumi Emlékéremmel köszöntötték a 60 éves Hunyadi János Általános Iskolát; a 105 éves Liszt Ferenc Általános Iskolát; a 45 éves Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát; a 105 éves Széchenyi István Általános Iskolát; a 25 éves Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskolát; a 45 éves Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XIV. Kerületi Tagintézményét; az 50 éves Zuglói Hajós Alfréd Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát; a 45 éves Kincskereső Óvodát; a 40 éves Napsugár Óvodát; a 40 éves Meseház Bölcsődét; a 60 éves Csibe Bölcsődét; a 20 éves Zuglói Szociális Szolgáltató Központot.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.