HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. október 26., hétfő 15:52

Városi megemlékezés az 1956-os forradalom 59. évfordulóján
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 59., míg a Magyar Köztársaság kikiáltásának 26. évfordulója alkalmából emlékeztünk 2015. október 23-án.
Idén 27. alkalommal emlékezhettünk szabadon városi ünnepség keretében az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira.

Nemzeti ünnepünk délelőttjén kellemes, napos időben emlékezett meg városunk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire a Kéky Lajos Városi Művelődési Központ színháztermében, ahol a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Csiha Győző Szakképző Iskolájának testvérintézménye, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium diákjai adtak ünnepi műsort.

A műsort megelőzően Puskás Orsolya, a Sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Líceum 11-es tanulója Pilinszky János írásával köszöntötte a megjelenteket. „Hétköznap és ünnep: Kölcsönös megtermékenyítői egymásnak. Az egyik nemcsak mértéke a másiknak, de emelője is. […] Szürkesége a hétköznapoknak: talán legméltóbb színe az igazi áldozatnak. Az út pora a vándorok palástja. Isten a legszürkébbért adja majd a legszebb ünneplőt cserébe."

A megemlékezés az ünnepi műsort követően az 1956-os emlékműnél folytatódott, ahol Papp Gáborné önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet, aki felidézte az 59 évvel ezelőtti országos és helyi szinten történteket. Képviselő asszony beszédében a fiatalokhoz is szólt, mint a nemzet és a jövő építőihez.
„1956-ban a magyar ifjúság megmutatta mire képes. Tudom és hiszem, hogy a mai ifjúság éppen úgy tud és akar helytállni, mint az akkori fiatalok 1956-ban. Tiétek a jövő, nektek kell a fáklyát tovább vinni. Nektek kell a nemzetet megtartani azáltal, hogy itthon maradtok és a saját hazátokat építitek.”

Az ünnepi beszéd után pártok, intézmények, civil szervezetek rótták le kegyeletüket 56 mártírjai előtt.


10 csatolt kép 10987654321
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.