Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2015. december 16., szerda 13:13

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége nyilatkozata az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosításáról
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége
-   sajnálattal vette tudomásul, hogy az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény módosítása előtt sem volt érdemi egyeztetés a kormányzat és az önkormányzati szövetségek között.
-   szerint beláthatatlan következményekkel járhat a települések lakói egymás közötti viszonyában, hogy az építkezők részére megszűnt a szomszédok felé való tájékoztatási kötelezettség is.
-   elfogadhatatlannak tartja, hogy a jogszabállyal legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű új lakóépületek építésénél gyakorlatilag megszűnt a polgármester településképi véleményezési lehetősége, így a jövőben lehetetlenné válik az egységes településarculat kialakítása, illetve fenntartása.
-   A Magyar Önkormányzatok Szövetsége ezért kéri a kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a jogszabályt és kezdjen egyeztetést az eredeti szándékokat is érvényesíteni tudó, de az önkormányzatok szerepét is figyelembe vevő új jogszabály megalkotására, az önkormányzati szövetségek bevonásával.
Dr. Gémesi György
Elnök
Magyar Önkormányzatok Szövetsége
Gödöllő, 2015. december 15.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.