Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2016. március 30., szerda 15:52

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége egy oktatási konzultációs fórum összehívását kezdeményezi 2016. április 15-re
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége  továbbra is aggodalommal figyeli a közoktatás körül kialakult rendkívül feszült helyzetet.
Megállapítja, hogy a KLIK beismert megbukása után a kormánynak jelenleg nincs érdemi változást eredményező javaslata.
A szövetség az oktatási szakszervezetekkel 2011-ben kiadott közös nyilatkozatában felhívta a figyelmet az akkor még tervezett államosítás veszélyeire, mely napjainkra beigazolódott. Egyben felajánlotta együttműködését és szakmai segítségét egy valóban hatékony, a változásokat sem nélkülöző  közoktatási program megalkotásában.  Sajnálatos, hogy a kormány erre akkor nem tartott igényt.
A MÖSZ egyetért azokkal, akik szerint a közoktatás nem töltheti be rendeltetését, ha kiragadják abból a társadalmi környezetből, amelyben működik, ahonnan a gyermekeket, a tanulókat fogadja. Az iskolai oktató és nevelő munka akkor lehet hatékony, ha támaszkodik a település kulturális, művészeti, sport hagyományaira, beépíti azokat a nevelési funkciói közé. Elengedhetetlen, hogy szoros együttműködés alakuljon ki az óvodák, iskolák és kollégiumok, valamint az adott település gyermek- és ifjúságvédelmi, családvédelmi, szociálpolitikai rendszerével.
Ennek érdekében a Magyar Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezi egy oktatási konzultációs fórum összehívását 2016. április 15-én, melyre meghívást kap a kormány oktatásért felelős minisztere és államtitkára, a két reprezentatív oktatási szakszervezet, a Nemzeti Pedagógus Kar, az országos önkormányzati szövetségek, az egykori oktatási miniszterek és az oktatási civilszervezetek.
2016. március 30.
Dr. Gémesi György

Elnök
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.