ALSÓMOCSOLÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2016. június 17., péntek 10:01

Mintaprogram az Aktív Időskorért
Alsómocsolád Község Önkormányzata a Norvég Felnőttoktatási Szövetséggel és az Alapítvány Alsómocsoládért elnevezésű civil szervezettel konzorciumban, 394.904.754,- HUF (1.300.312 EURO) támogatásban részesült a Norvég Alap „HU11-A1-2013” Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködés programjából, a HU11-0005-A1-2013 számú „Mintaprogram az aktív időskorért” pályamű megvalósítása érdekében, melyhez saját forrásból 20.784.788,- HUF-ot (68.439 EURO) biztosít.

 A Norvég Alap az együttműködéseken keresztül hozzájárul a fenntartható helyi gazdasági és társadalmi fejlődéshez és az Európán belül létező társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek csökkentéséhez.


 A mintaprogram átfogó célja az idős gondozás színvonalának emelése Magyarország vidéki településein.


 A mintaprogram közvetlen céljai között olyan ismeretek létrehozása és terjesztése szerepel, mely lehetőséget teremt szemléletváltásra és tudatos cselekvésre a közszférában és az idős gondozásban. Segíti a kistelepüléseken lakó idősek bevonását a helyi közösségi életbe és az aktív, boldog időskor feltételeinek megteremtését.


 Kiemelt közvetlen cél a minőségi szolgáltatások javítása az idős gondozásban Alsómocsoládon, az Őszi Fény Idősek Otthonában.


 Ezen célrendszer elérését kilenc tevékenységcsoport szolgálja, többek között 30 tréning, 5 tananyag elkészítése, 3 konferencia megrendezése, 1 kreatív műhelymunka, 3 kutatás lebonyolítása és 1 intenzív angol nyelvtanfolyam. 

Három norvégiai tanulmányút is szerepel a program-sorozatban az idős gondozás, az esélyegyenlőség és a társadalmi nemek, valamint a vidékfejlesztés és a kistelepülések fenntartható fejlődést célzó gyakorlatának vizsgálatára.
A norvég és magyar idős gondozás gyakorlatába történő bepillantást tesz lehetővé 2-2 gondozó cseréje Magyarországról és Norvégiából.
A nemzedékek közötti szolidaritás jegyében 87 kis projekt kerül megszervezésre módszertani céllal, a fiatalok és idősek kapcsolatának fejlesztésére.

 A mintaprogram megvalósítása során az Őszi Fény Idősek Otthona tetőterének beépítésével lehetővé válik az eddigi háromágyas szobák kétágyassá alakítása, kialakításra kerül egy csoport- és egy egyéni terápiás foglalkoztató helyiség, valamint egy, az idősek számra tervezett tornaterem és egy módszertani és konzultációs központ. A konyha és az étterem bővítésével lehetőség nyílik különleges ételsorok elkészítésére és elfogyasztására.

 A humán fejlesztések elsődleges célcsoportja, az Őszi Fény Idősek Otthonának dolgozói és lakói, a kistelepülések polgármesterei, döntéshozói, az újjászervezett járási közigazgatás intézményeinek szociális területen dolgozó érintettjei és vezetői, továbbá a dél-dunántúli idős gondozási intézmények, idős otthonok vezetői, gondozói és ápolói, szociális munkásai, mentálhigiénés gondozók, klubvezetők, dietetikusok, pszichológusok, civil vezetők és aktivisták. Magyar és norvég egyetemi hallgatók és a Hegyháton lakó fiatalok szintén a projekt célcsoportjához tartoznak.

 A tréningek és konferenciák várható eredménye, egy új szemlélet meghonosítása a helyi döntéshozók körében, az aktív idős korra készülés gondolatának széleskörű terjesztése a helyi közösségekben és új szakmai ismeretek alkalmazása az idős gondozás gyakorlatában.


 A pályázati programmal kapcsolatban minden információ folyamatosan elérhető lesz a program honlapján  – 2016 júliusától. 


1 csatolt dokumentum Összefoglaló a programról
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.