BORDÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2016. október 3., hétfő 13:54

Indul a Közösségi Járdaépítési Program Bordányban! Már lehet pályázni a bordányi családoknak, utcaközösségeknek a ”babakocsi barát” járdaszakaszok kialakítására
A napokban döntött a képviselő-testület a Közösségi Járdaépítési Program települési elindításáról. Bordány Nagyközség Önkormányzata együttműködve a lakossággal évek óta kiemelt figyelmet fordít a megfelelő, rendezett településkép fenntartására, fejlesztésére. A rendezett ingatlanok, tiszta közterületek hosszú évek óta fontos ismérvei nagyközségünknek. Számos közösségi és lakossági program szolgálja ezek megvalósulását, így például a 2012-ben életre hívott fásítási program is, melynek eredményeként ez idáig 1232 fa kiültetésére, telepítésére került sor. A fák ültetése az mellett, hogy javítja a településképet fontos szerepet játszik a por- és zajcsökkentésben is. 2016-ban újabb lakossági közösségi program beindítására kerül sor a képviselők tegnapi döntése nyomán, ezúttal a belterületi ingatlanok előtti járdaépítéseket szeretnék ösztönözni oly módon, hogy az önkormányzat a kivitelezéshez szükséges sódert és cementet biztosítja a kivitelezéshez, a lakosság pedig munkájával járul hozzá a fejlesztéshez. A program az mellett, hogy járdák épülnek, fontos közösségi szereppel is bír, hiszen a szomszédok, kisebb lakóközösségek összefogásával megvalósuló fejlesztés során tovább erősödhet a bordányi lakosság közösségi szemlélete is. Korábban több utca esetében készült olyan felmérés is, hogy járdalapok akár ideiglenes kihelyezésével is épüljenek járdaszakaszok, azonban az önkormányzat mindenképpen a lakók számára is megnyugtató, minőségi megoldást szeretett volna találni. Most, hogy a csatornázási munkálatok véget értek, minden akadály elhárult, hogy eltudjanak indulni ezek a településfejlesztési munkálatok.
Az önkormányzat csütörtöki döntése nyomán, a 2016. évi költségvetésében 1 millió forintot különített el a programra, amelyre már a mai naptól be is lehet nyújtani az ezzel kapcsolatos kérelmeket. A támogatás a járda megépítéséhez szükséges építőanyag biztosításával történik. 1 m2 járda építéséhez 25 kg cementet és 0,15 m3 sódert biztosít az önkormányzat. A járdát Bordány Nagyközség közigazgatási területén lévő ingatlannal határos közterületen kell megépíteni. A járdát minimum 1,2 m szélességű, „babakocsi barát” járdaként kell megépíteni – szélesebb járda építhető, de az feletti járdarészhez térítés nem adható -, beton járda esetén legalább 8 cm beton, 10 cm homokos kavicságy szerkezeti kialakítással. A benyújtott kérelmeknél egyrészt előnyt jelent, ha az újonnan építendő járda építése a lakók, szomszédok együttműködése kapcsán minél nagyobb összefüggő területen valósul meg.
A részletes felhívás már elérhető a www.bordany.hu weboldalon, a pályázatok benyújtási határideje 2016. október 24. (hétfő). A beérkezett kérelmekről október 27-ei ülésén dönt a testület, a járdát az időjárási körülményeket figyelembe vétele mellett 2016. november 1. és 2017. május 31. között kell majd elkészíteni.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.