BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2016. október 26., szerda 14:38

A zuglói diákokat saját iskolájuk átépítése tanítja környezettudatosságra
Tavaszra megújul a zuglói Móra Ferenc Általános Iskola teljes energetikai rendszere az EGT Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 támogatásával. A felújításra a XIV. kerület önkormányzata közel 250 millió forint támogatást nyert a célzottan az iskolák energiahatékonyságát javító keretből.
A felújítás fő oka az iskola rendkívül rossz szigetelése, ami miatt télen csak jelentős hőveszteséggel lehet fűteni, nyáron viszont túl gyorsan felmelegszik az épület. A felújítási munka 2016. december végéig párhuzamosan több területen is zajlik. Egyszerre folyik a hőszigetelés, a nyílászárók cseréje, a napelemes rendszer kiépítése, a gépészeti átalakítás és az intelligens épületfelügyeleti rendszer telepítése. Az építkezés a tanítást nem zavarja, mivel teremről-teremre halad a munka.
A projekt célja az energetikai fejlesztés mellett az is, hogy az iskolában megvalósuló fejlesztéseket modellként használva környezettudatosságra nevelje a gyerekeket. Az EGT Alap ezen elvárása teljes összhangban van a Móra iskola szemléletével. Maga az intézmény is zöld övezetben van, számos sportolással, környezetvédelemmel kapcsolatos programot kínál tanulóinak és kiemelt céljának tekinti az egészséges életmódra nevelést. A felújítási munkák befejezését követően, 2017 elején a pedagógusok környezetvédelmi továbbképzésen vesznek részt, a gyerekek pedig vetélkedőkön, játékos tanórákon, szülőkkel közös programokon tanulhatnak a környezettudatosságról, és intézményük felújítása során a gyakorlatban is megismerhetik az energetikai korszerűsítés hatását.
Az EGT Alap által támogatott projekt 2017, áprilisára fejeződik be, amit az intézményben egy vetélkedősorozattal ünnepelnek majd meg.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.