BUDAPEST FŐVÁROS XVIII. kerület - Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata
2016. november 9., szerda 16:57

A Norvég nagykövet adta át a XVIII. kerületi Tudásközpontot
November elejétől lehet jelentkezni Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatánál a 2016 decemberében kezdődő ingyenes, munkaerő-piaci felzárkóztatást segítő, friss tematikájú képzésekre.

A képzéseknek a XVIII. kerület Üllői út 317. szám alatti, frissen kialakított Képzéskoordinációs Iroda ad majd otthont, melyet a mai napon ünnepélyes keretek között adtak át.

A budapesti nemzetközi repülőtérre épülve a helyi gazdaságfejlesztés ösztönzése új munkaerő-piaci szolgáltatásokkal Budapest 18. kerületében és Vecsésen elnevezésű, a „Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014” keretében támogatott projekt során megvalósított Képzéskoordinációs Iroda átadásán Olav Berstad, Norvégia magyarországi nagykövete is köszöntőt mondott. Örömét fejezte ki, hogy ez a projekt egy széleskörű partnerséggel valósult meg, amelyben a résztvevők a jövőt is tartalmasan, szoros összefogásban tervezik. Beszédében hangsúlyozta, hogy ebben a projektben különösen figyelemre méltó három kulcskifejezés és a hozzájuk kapcsolódó projektben megfogalmazott cselekvések. Ez a három kiemelt fogalom a tudás, a repülőtér és a foglalkoztatás.

A Miniszterelnökség képviseletében Savanyú Adrián főosztályvezető elmondta:„ A Kapacitásfejlesztés és intézményi együttműködési program keretében nyílt pályázaton 8 önkormányzat – köztük a XVIII. kerület – pályázott sikeresen, és összesen mintegy 2,4 milliárd forintnyi támogatás került kiosztásra. Örömmel tapasztaljuk, hogy a viszonylag rövid megvalósítási idő ellenére a nyertes önkormányzatok minden erőforrásukat megmozgatták és megmozgatják annak érdekében, hogy sikeres legyen a projektek végrehajtása. Ennek egyik legjobb példája a XVIII. kerület önkormányzata, hiszen már most, 2016 novemberében itt állhatunk a Képzéskoordinációs Iroda megnyitóján.”

A projekt elsősorban a XVIII. kerület és Vecsés területén működő, a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtérhez kötődő gazdaságfejlesztést és a helyi foglalkoztatás ösztönzését célozza meg új és innovatív szolgáltatások bevezetésével, amelynek fontos része a ma átadott képzéskoordinációs iroda létrehozása is. Ez az iroda folyamatos, a piaci igényekhez igazodó, iskolarendszeren kívüli, az élethosszig tartó tanulás koncepciójához illeszkedő képzési kínálatot nyújtja.

A hamarosan induló ingyenes képzésekkel kapcsolatban minden fontos információ, valamint a jelentkezési felület elérhető a folyamatosan frissülő, kizárólag a projekt céljából létrehozott internetes honlapon, a www.tud18.hu oldalon. A projekt hat magyar partner és a norvégiai Lillehammeri Egyetem együttműködésében valósul meg.

„Lifelong learning” – azaz élethosszig tartó tanulás; talán a legjelentősebb szemléletmód, amely manapság meghatározza a korszerű pedagógiai gondolkodást; amely kiemelt hatással van az innovatív oktatási módszerek további fejlődésére; amely Norvégiából indult világhódító útjára, és amiért mi csak köszönettel tartozhatunk...” – ezekkel a gondolatokkal kezdte átadó beszédét Ughy Attila, Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre polgármestere.
A projektről, az előzményekről és a célokról elmondta: „Ezt a munkát már évekkel ezelőtt elkezdtük, melynek első eleme volt a sikeresen lezárt airLED projekt, amelyben vezető partneri szerepet vállalt Budapest Főváros Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata. Következő lépésben a XVIII. kerület kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat, Pest Megye Közgyűlése, Vecsés Városa, a Budapest Airport, valamint a HungaroControl aktív támogatásával az érintett piaci szereplők úgy határoztak: példaértékű összefogással gyorsítják fel a budapesti repülőtér térségének gazdasági és infrastrukturális fejlődését. Ennek ernyője a Bud Klaszter, amelynek fő célja a térség fejlődésével kapcsolatos kérdések napirenden tartása, a különböző szintű önkormányzatok, a kormány szervezetei, valamint a gazdasági szereplők között párbeszéd elősegítése, az egymás közötti kapcsolatok fejlesztése.”

Ennek az együttműködésnek a sikerei között kiemelt helyen említhetjük a Norvég Alap által támogatott Képzéskoordinációs Iroda létrejöttét is.


2 csatolt dokumentum közleményháttér
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.