HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. március 14., kedd 11:10

Gyárlátogatás a Boschban
2017. február 4-én, péntek reggel egy végzős szakgimnáziumi gépész és egy végzős gépgyártástechnológiai technikus osztály vágott neki a kísérő tanárokkal együtt a másfél órás útnak a Miskolcon található szerszámgép gyárba. Az időjárás az elmúlt hetekhez mérten kegyes volt hozzánk, még a nap is megmutatta magát.

Már a parkolóból láttuk, nem egy hétköznapi vállalatról van szó, a hatalmas gyárépület láttán mindenki ámulatba esett. Az épületbe belépve egy terembe vezéreltek minket, ahol a cég rövid ismertetője után kis csoportunk két részre szakadt, és így jártuk be az épület egy részét. Az „idegen vezetőnk” próbálta a lehető legtöbb érdekességet, információt elmondani az ott eltöltött két óra alatt a miskolci gyáregység 10 000 m2-ről, bár úgy éreztük, egy nap is kevés lett volna erre. Talán a leglenyűgözőbb az éves szinten legyártott kb. 10 millió darab szerszámgép, ami az idén akár 11 millióra is rúghat. Egy ilyen méretű gyárnál a legnagyobb problémát az alapanyag és a késztermék raktározása, valamint a logisztika jelentheti, amit könnyedén megoldottak, ugyanis a készterméket nem raktározzák, egyből a gépiesített csomagoló gépbe kerül és küldik a megrendelőhöz. A gyár logisztikája talán nem a legfejlettebb, a ma már természetesnek vett automatizált gépek helyett rengeteg kistargonca, villás emelő, különböző elektromos „kisvonat” járkál fel-alá, amivel több száz embernek adnak munkát, nem beszélve a sori dolgozókról és az irodistákról. Nem véletlenül alkalmaznak ennyi anyaghordozót, ugyanis a kb. 15 000 m2-es raktárhelyiségben mintegy 22 000 raklapos polcrendszer található tele alapanyaggal. A haza vezető út hamar eltelt, a jó kedv jeleként a busz hátsó soraiból zene és énekhang volt hallható.

Tanulságos volt a gyárlátogatásunk, egy kis betekintést nyerhettünk milyen jellegű munka, munkakörnyezet vár ránk, miután elvégeztük az iskoláinkat.

DR

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.