SZIGETMONOSTOR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2017. március 20., hétfő 23:17

Ezeregyszáz diák a klímavédelemért a szigetmonostori Víz Világnapján
ÖKO-Sziget harmadszor Szigetmonostoron, ahol idén középpontban a biodiverzitás csökkenése
 
Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány és az Outdoor Mission Kft. az idén harmadik alkalommal szervezi meg március 21-22-én, a Víz Világnapján, az ÖKO-Sziget nevű rendezvényt.
 
A kétnapos rendezvényt tavaly már csaknem 1000 tanuló és mintegy 50 kísérő tanár látogatta meg 13 település 15 iskolájából. Az idei rendezvényre 1041 diák jelezte részvételi szándékát.
 
Az ÖKO-Sziget idei programjainak színesítésére több szakmai (az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézet Duna-kutató Intézete, valamint Ökológiai és Botanikai Intézete, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park) és civil szervezet (WWF Magyarország, CEEweb a Biológiai Sokféleségért) is programokkal készül a kétnapos eseményre, így ők tudásukkal, kutatási eredményeikkel, tapasztalataikkal még vonzóbbá és érdekesebbé teszik a gyerekek számára a programot. 
Az idei rendezvényen több szigetmonostori pedagógus is részt vesz, akik rendhagyó, ének-zene, kémia, magyar és matematika, tanórákat tartanak a vízről.
 
Idén, a szokásos témák — a víz és a vizes élőhelyek állapota — mellett a biodiverzitás veszélyes méreteket öltő csökkenése kerül az esemény fókuszába. 2017-ben is a tavalyinál több iskolát vonnak be a szervezők a környezetvédelem és a fenntarthatóság aktuális kérdéseit áttekintő rendezvénybe, hiszen a fiatal generációk minél aktívabb részvétele is szükséges ahhoz, hogy a Földet károsító kedvezőtlen ökológiai folyamatok lassuljanak.
 
A programok az 1. osztályos diáktól a 8. osztályosig mindenki számára érdekes, izgalmas és átélhető módon lettek összeállítva. A legkisebbek kézműveskednek és a szigetmonostori Madárbarát park apró lakóinak szokásaival ismerkednek. A nagyobbacskák kincset keresnek az ártéri élővilágot bemutató Vízkelői Tanösvényen. A felsősök részben előadást hallgatnak a biodiverzitás-csökkenés történetéről, és mindannyiunk személyes felelősségéről, majd ehhez kapcsolódó játékot játszanak, részben szituációs társasjátékban vesznek részt, részben pedig a korallzátonyok életével ismerkednek és korallzátonyt építenek.

A Víz Világnapja alkalmából március 21-22-én Európa egyik legnagyobb vízbázisán a Szentendrei-szigeten ezeregyszáz gyermek a klímavédelem aktív részesévé válik.


1 csatolt dokumentum plakát
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.