HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. április 20., csütörtök 15:31

175 facsemetét ültettek az újszülött gyermekeknek
Gyermek zsivajtól volt hangos április 8-án a Liget, ahol ünnepélyes keretek között 175 db facsemetét ültettek a 2016-ban született gyermekek tiszteletére.
Egykoron, ha megszületett egy gyermek: apja, vagy méginkább nagyapja ültetett egy fát. Ezt a szép és nagyon ősi szokást elevenítik fel sok helyen, amikor közösségi szinten ültetnek fát az adott évben született kicsinyek emlékére.

Hajdúnánás város képviselő-testülete is ezen kezdeményezés mellé állt, amikor elhatározták, hogy 2016-tól kezdődően az előző évben született gyermekek részére egy-egy fát ültetnek, amelyek egyszerre bírnak szimbolikus és élettani jelentőséggel.

A kert abból a célból jött létre, hogy szimbolizálja az itthon maradást, hiszen Hajdúnánás azt szeretné, ha a fiatalok is úgy ragaszkodnának a szülőföldjükhöz, ahogyan a fa ragaszkodik az anyaföldjéhez. A családias hangulatú eseményen Szólláth Tibor polgármester köszöntötte a megjelenteket, aki szólt a család és a városhoz való kötődés fontosságáról.

A köszöntő után minden megjelent szülő egy-egy emléklapot vehetett át polgármester úrtól kisgyermeke nevére kiállítva. Az emléklapok átvétele után időkapszula ünnepélyes elhelyezésére került sor, melyben az előző esztendőben született hajdúnánási gyermekek névsora, a Hajdúnánási Újság előző lapszáma, illetve a helyi fizetőeszközünk a Bocskai Korona néhány címlete található meg.

A fák nagy részét már pár nappal korábban elültették, de három facsemetét hagytak a vállalkozó kedvű szülőknek is, akik elfogadták a város meghívását és saját kezükkel ültethették el szimbolikusan gyermekük fáját. A facsemeték ültetését követően a szülők jelképesen rákötötték a gyermekük nevével ellátott színes szalagokat a fákra.

Kívánjuk a kedves szülőknek, hogy az elültetett facsemetéket ugyanúgy nevelgessék, ahogy gyermekeiket terelgetik, szeretgetik útjuk során. És ahogy együtt cseperednek, az idő múlásával hozzák vissza a kertbe őket, hogy egyszer majd, amikor felnéznek, ezekre a fákra emlékezzenek arra: honnan jöttek, s hová tartoznak.

5 csatolt kép ÚF3ÚF2ÚFÚF5ÚF4
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.