HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. május 4., csütörtök 08:52

Újraélesztik a zártkerti gyümölcsösöket Hajdúnánáson
A kihasználatlan, zártkerti besorolású régi gyümölcsösöket, szőlőültetvényeket újítanak fel a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával városunkban, melynek során közösségi termelés keretében őshonos vagy tájfajta növények kerülnek telepítésre. A 2, 4 hektáron 255 db meggyfa, 500 db almafa, 40 db kajszibarackfa, 130 db cseresznyefa telepítését végezték el az elmúlt időszakban.
Hajdúnánás Városi Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával zártkerti szociális mezőgazdálkodás elterjesztését támogató mintaprogramot valósít meg a 2016 évben meghirdetett a Tanyafejlesztési Program IV. célterületének keretében.

A program célja a kihasználatlan, zártkerti besorolású régi gyümölcsösök, szőlőültetvények felújítása, revitalizációja, melynek során közösségi termelés keretében őshonos vagy tájfajta növények kerülnek telepítésre.

A kihasználatlan zártkerti területek művelésbe történő bevonásának folyamata városunkban már elkezdődött, részben ajándékozás, részben vásárlás útján kerültek önkormányzati tulajdonba. A szőlőskertek helyreállításukat követően a mezőgazdasági program keretei között kerülnek művelésbe. Az évek óta műveletlen zártkeretek száma és nagysága továbbra is indokolja a már megkezdett tevékenységek folytatását, továbbfejlesztését, a kihasználatlan területek művelési célú revitalizációját szolgáló program megvalósítását.

A Földművelésügyi Minisztérium az országos mintaprogramban való részvételünkhöz 9 5000 000 forint összegű támogatást nyújtott, melynek köszönhetően a programba bevont ingatlanok mellé további 15 db zártkerti besorolású ingatlan megvásárlására nyílt lehetőség. A bevont területek eredeti funkciójának visszaállításához, az előkészítési munkálatok elvégzéséhez és a későbbi munkafolyamatok elvégzéséhez egy kertészeti kistraktor került beszerzésre, valamint kútfúrásra és öntözési rendszer kialakítására is sor került.  Az ily módon kialakított területeken 2, 4 hektáron 255 db meggyfa, 500 db almafa, 40 db kajszibarackfa, 130 db cseresznyefa telepítését végezték el programban részt vevők. A termesztési folyamatokat mezőgazdasági szakember koordinálja és folyamatos tanácsadást nyújt program résztvevői számára.

A gyümölcstermesztéséhez szükséges ismeretek átadása céljából a Bellon Faiskola képviseletében Bellon Zsolt tartott előadást, melyben kitért a gyümölcstermő növények szaporítására és az egyes fejődési fázisok gondozási folyamataira.  A már működő, növénytermesztéshez kapcsolódó „gyakorlókert” programunkban részt vevő általános iskolai tanulók jelen programba is bekapcsolódnak, lehetőséget nyújtunk, hogy technika órai foglalkozás keretében látogatást tegyenek a program keretében létesített gyümölcsöskertekben, és gyakorlati úton sajátítsák el a termesztéshez szükséges ismereteket.

A program az ökológia gazdálkodás jegyében környezettudatos termelési mód alkalmazásával kerül megvalósításra.  A gyümölcsfák termőre fordulásának ideje várhatóan 4-5 év. A megtermelt gyümölcsök egy része a programban résztvevő és a termesztési folyamatba bekapcsolódó személyek részére rászorultsági alapon kerül kiosztásra. A megtermelt gyümölcsök fennmaradó része a Hajdúnánáson működő 2000 adagos közkonyha részére kerül felajánlásra, valamint a Hajdúnánási Építő és Tartósító Szociális Szövetkezet bevonásával feldolgozásra kerül.

A program hosszú távú célja, hogy a gyümölcstermesztés hagyományának felélesztésével a már megkezdett termesztési tevékenységek folytatásával, továbbgondolásával a kétkezi munkával előállított helyi termékek felértékelődjenek, a termelésben résztvevők önellátó-képessége fejlődjön. A közösségi gyümölcstermesztés újraindítása - a helyi körülményekhez leginkább alkalmazkodó tájfajták termesztésével - hozzájárul városunkban a tájgazdálkodás kialakulásához, a helyi fajták előtérbe kerüléséhez, a hagyományok újraélesztéséhez.   A jó minőségű, vegyszermentes élelmiszer előállítása során megőrizzük a hajdúsági táj sokszínűségét és a tájegység helyi sajátosságait. Ez a termelési mód a helyben megtermelt, friss élelmiszer fogyasztását előtérbe helyezi a tömegtermeléssel szemben, és ezt a szemléletet - mint az egészséges táplálkozás alapját - mind a program résztvevői, mind pedig a város lakossága számára a program megvalósítása során közvetítjük.

6 csatolt kép gyümölcsös1gyümölcsös6gyümölcsös5gyümölcsös4gyümölcsös3gyümölcsös2
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.