HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. július 20., csütörtök 15:57

Hajdúnánás volt a díszvendége a III. Vámospércsi Hajdú Napoknak
Vámospércs, a legkisebb hajdúváros ebben az esztendőben június 30-a és július 2-a között harmadik alkalommal szervezte meg a Vámospércsi Hajdú Napokat, amelyen a díszvendég Hajdúnánás volt. A hagyományteremtés szándékával létrejött program célja nem más, mint a hajdú identitás megőrzése, a hajdúvárosok közti kapcsolat erősítése. Kisebb vásári forgatag fogadta a Vámospércsre látogatókat június 30-án délután.

Ekkor kezdődött ugyanis a III. Vámospércsi Hajdú Napok rendezvénysorozata, amelyet a szervezők idén is három naposra terveztek, s amelynek díszvendége Hajdúnánás volt. Mint a megnyitóból is kiderült, a legkisebb ősi hajdúfészek ezzel a fesztivállal is erősíteni szeretné a hajdúvárosok kapcsolatát, ébren tartani, őrizni a pásztori múltat, Bocskai fejedelem máig ható hagyatékát. A rendezvény első napjának délutánján a megjelent polgármesterek egy talk show – színpadi beszélgetés keretében meséltek arról, szerintük mit is jelent a hajdúidentitás, a hajdúmúlt, hogyan is értelmezzük mindezt a 21. század elején, milyen az egykori legendás hajdútelepülések közötti együttműködés, kapcsolat.

Ménes Andrea, Vámospércs polgármester asszonya elkötelezett híve a hajdú gyökerek, a hajdú identitás ápolásának. Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt év őszén csatlakoztak a Bocskai Korona fizetőeszközt használó településekhez, és mint mondta, igyekeznek a hétköznapok során az emberek közötti jó kapcsolatokat létrehozni, a meglévőeket erősíteni. Fontos kérdésként merült fel; mitől hajdúváros egy mai hajdútelepülés? Mit őriz e táj népe abból a veretes hagyatékból, amely néhány száz éve még napias gyakorlat volt. A kérdésekre több válasz is elhangzott, de talán a legalapvetőbb az az értékrendszer, az a megtartó erő, ami több mint 400 éven át nem hagyta elveszni a hajdúkat, a hajdúságot. Ilyen értéket képvisel pl. a Nánási Portéka, az egyre erősödő Helyi Sajátosságok, vagy éppen a már említett Bocskai Korona, amelyek természetesen itt is bemutatkoztak, a vendégek ismerkedhettek a nánási ízekkel, megcsodálhatták a szalma, bor, nemez, és egyéb kézműves termékeket és szerencsekerék forgatással még nyerhettek is.

A polgármesterek hajdú-talk showja után a hajdúnánási művészeti csoportok közel egy órás műsorral szórakoztatta a nézőket. A fellépést az Aranyszalma Ifjúsági Néptáncegyüttes kezdte, majd őket követte a Nívó-díjas Szalmakalap Citera Együttes, akik nagy sikerrel mutatták be erre az alkalomra összeállított népdalcsokrukat. A nánási fellépők sorát a Hajdúnánási Nóta, Népdal és Tánckedvelők Egyesülete, azaz az NNTE zárta, akik több fergeteges nótacsokorral is elkápráztatták a közönséget, és valószínű a zene, a nóta is erősítette az együvé tartozás érzését.

HNU

2 csatolt kép HajdúnánásBocskai Korona
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.