BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2017. szeptember 8., péntek 11:45

„KISS AND RIDE” ZÓNA ANGYALFÖLDÖN
Közlekedésbiztonság és útfejlesztések a XIII. kerületben


 Kiss and Ride (K+R) parkolási zónát hozott létre a XIII. kerületi Önkormányzat a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt. A beruházás csaknem 15 millió forintba került. Az új parkolóterület kilenc várakozóhelyén mostantól biztonságosan tudnak kiszállni az autókból a gyerekek, amikor szüleik az iskolába viszik őket. Egyébként a Kiss and Ride – vagyis: csókolj és hajts tovább! – elnevezés több mint hatvan éves: először a Los Angeles Times egyik cikkében jelent meg 1956-ban, és arra a mozzanatra utalt, ahogy az autó utasa – akár pályaudvar, akár iskola előtt – egy gyors ölelésnyi idő után már el is hagyja a kocsit, az pedig továbbhajt. A K+R parkolási zóna mai átadóünnepségén Dr. Tóth József polgármester elmondta: a XIII. kerület közlekedésbiztonsági szakemberei az iskolakezdés után két napig figyelték, miként működik az új parkolási szolgáltatás a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt, és minden szándékukat alátámasztotta a tapasztalatuk, a szülők ugyanis rögtön használni kezdték a K+R zónát.


Az átadást követően az iskola 2/C osztályos tanulói a biztonságukat erősítő gyakorlatokat végeztek közbiztonsági szakemberek vezetésével.

 A „Lendületben a XIII. kerület” című önkormányzati program kiemelten foglalkozik a kerület közlekedésbiztonságával. Ennek alapján – és a szülői, pedagógusi igényeknek megfelelően – alakítottuk ki Angyalföldön, a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt a K+R zónát. A párhuzamos parkolóhelyek a forgalmi sávtól eltérő, gyeprácsos burkolatot kaptak. A beálló autókból a gyermekek eleve a járdára szállnak ki. A K+R parkoló napelemes közvilágítást kapott, és egyedi a kék táblája is.

A K+R nem hagyományos parkoló, hiszen az csak a megállás és az utasra várakozás idejére vehető igénybe. Ezzel elkerülhetők a váratlan, balesetveszélyes szituációk. (A parkolóba behajtás csak az iskolakezdés előtti és az iskola utáni időszakban lehetséges, reggel 7 órától 9 óráig, illetve 15 órától 17 óráig. Egyéb időszakokban tilos a behajtás.)
A K+R (Kiss&Ride) parkolók rendszere jól működik Angliában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, de Olaszország, Németország és Tajvan több pontján is bevezették már.
A közutak fejlesztése a kerületben
A XIII. kerület AngyalZöld+ stratégiája és programja évekre lebontva tartalmazza a közúthálózat fejlesztésének programját. 2017-ben felújítottuk az alábbi útszakaszokat:
  Frangepán utca (Hajdú utca - Csizma utca között) és északi oldali járda
  Keszkenő utca (Reitter Ferenc u. - Tatai u. között) és északi oldali járda
  Tátra utca TEMPO 30 övezet kiépítése
 Tar utca (Róbert Károly körút - Mohács utca között)
 Szent László út (Frangepán utca - Fáy utca között) és keleti oldali járda
 Tomori utca (Gyöngyösi utca - Babér utca között)
 Thurzó utca (Kárpát utca-Pannónia utca között) és északi oldali járda
 K+R parkoló a Hegedüs Géza Általános Iskola előtt
 
Még idén elkészül a Göncöl utcai parkoló és annak közvilágítása, illetve – a felújítás alatt álló Láng Művelődési Központ környezetében – a Rozsnyay utca Váci út-Lomb utca közötti szakasza és az északi oldali járda. Eddig összesen 7850 m2 utat és 1560 m2 járdát újítottunk fel. 2017-ben 320 millió forintot fordítunk útfelújításra. Fenntartási munkákra – leginkább burkolathibák megszüntetésére, úttartozékok javítására – 210 millió forintot költünk ebben az évben. Az állandó, magas színvonalú útfelújítás és útfenntartás eredménye: a kerületi utak burkolatának minősége kifejezetten jó, messze meghaladja más kerületi, fővárosi utak minőségét.

Új kerületi feladat az úthálózat forgalombiztonságának javítása. Intenzív tervezési folyamat indult, hogy Újlipótváros közlekedése biztonságosabb és modernebb legyen. Ezzel kapcsolatosan jelenleg zajlanak a forgalomszámlálások, illetve közvélemény-kutatást végzünk a pontos helyzetkép megismerése érdekében.


1 csatolt kép kissandride
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.