NAGYKÖRŰ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2017. október 4., szerda 17:25

Nagy Befőzés Nagykörűben - 2017. október 7.
Ez a programunk szolgálja az őszi falusi 'kiskonyhai' hagyományok ápolását, felelevenítését: "Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés" - ahogyan a rendezvény szlogenje is hirdeti. 

Az ősz egyik nagy eseménye a téli eltevés. Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Ma is él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondásszerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk.

Megjelennek a házi konyhák termékei: befőttek, savanyúságok, zöldség-készítmények, füstölt termékek, must, savanyúkáposzta – mindez egy igazi hagyományos vásári hangulatban, kisbíróval, népzenével, tökárveréssel, terményáldással. 

Nagy kaland ez nekünk, helyieknek is: megelevenednek a fejekben a majdnem elfelejtett receptek, előkerülnek a régi eszközök, üstök, edények, káposztagyaluk, prések, darálók, hordók, fakanalak, dunsztosüvegek. 
Három présből folyik a must, lekvárt főzünk, sajtot füstölünk és grillezünk, kenyér lángost és kelt tésztát sütünk, rétest húzunk, lecsót főzünk, befőttet készítünk - és még megannyi meglepetés az udvarokban. 

Gyerekeknek külön műsorok, Ludas Matyi bábszínháza, játszóház a Mosolyudvarral, hernyón és egyéb meglepetések.

Lesz főzőverseny, falunéző kisvonat, sétahajó, tökárverés gyerekeknek, és bárki átváltozhat és "Tökönkámen" fáraóként helyet foglalhat egy fotó erejéig a tökpiramis tetején! Mulathatnak egész nap a főtér és a piactér mellett a különleges hangulatú és ételválasztékú udvarokban is. 
Fellép a Petrovay György Katolikus Általános Iskola és Óvóda néptánccsoportja, Bangó Lajos és népi zenekara, s a Cimbaliband. 

Belépőjegy nincs. A rendezvény támogatására tombolajegy és támogatójegy vásárlásával van lehetőség.

8 csatolt kép Gyermek programokkishajóFelu kemencéjeKis BefőzésDutra-traktor bemutatóCimbaliband koncertKisvonatProgram
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.