Ez a programunk szolgálja az őszi falusi 'kiskonyhai' hagyományok ápolását, felelevenítését: "Sütés, főzés, füstölés, savanyítás, préselés" - ahogyan a rendezvény szlogenje is hirdeti.
Az ősz egyik nagy eseménye a téli eltevés. Ilyenkor az udvarokat betöltik azok az utánozhatatlan illatok, amelyek nélkül elképzelhetetlen volt a falusi október. Ma is él az emberekben az igény a nagyanyáink világát idéző befőttek, savanyúk, lekvárok iránt, és él még nálunk a tudás is, amivel a közmondásszerűen kitűnő magyar alapanyagokból csodálatos ételeket varázsolunk.
Megjelennek a házi konyhák termékei: befőttek, savanyúságok, zöldség-készítmények, füstölt termékek, must, savanyúkáposzta – mindez egy igazi hagyományos vásári hangulatban, kisbíróval, népzenével, tökárveréssel, terményáldással.
Nagy kaland ez nekünk, helyieknek is: megelevenednek a fejekben a majdnem elfelejtett receptek, előkerülnek a régi eszközök, üstök, edények, káposztagyaluk, prések, darálók, hordók, fakanalak, dunsztosüvegek. Három présből folyik a must, lekvárt főzünk, sajtot füstölünk és grillezünk, kenyér lángost és kelt tésztát sütünk, rétest húzunk, lecsót főzünk, befőttet készítünk - és még megannyi meglepetés az udvarokban.
Gyerekeknek külön műsorok, Ludas Matyi bábszínháza, játszóház a Mosolyudvarral, hernyón és egyéb meglepetések.
Lesz főzőverseny, falunéző kisvonat, sétahajó, tökárverés gyerekeknek, és bárki átváltozhat és "Tökönkámen" fáraóként helyet foglalhat egy fotó erejéig a tökpiramis tetején! Mulathatnak egész nap a főtér és a piactér mellett a különleges hangulatú és ételválasztékú udvarokban is. Fellép a Petrovay György Katolikus Általános Iskola és Óvóda néptánccsoportja, Bangó Lajos és népi zenekara, s a Cimbaliband.
Belépőjegy nincs. A rendezvény támogatására tombolajegy és támogatójegy vásárlásával van lehetőség.
|