MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2017. november 14., kedd 15:34

Elismerten környezetbarát a miskolci távfűtés
Távhő Ökocímkét nyert el szolgáltatásával a Miskolci Hőszolgáltató Kft.
 
A megújuló energiaforrások példamutató használatáért, valamint az így megvalósult alacsony szintű széndioxid-kibocsájtásért Távhő Ökocímke védjegyet nyert el a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ). A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) alapította, a környezetbarát hőtermelést igazoló védjegyet 2017. november 14-én Budapesten, a XVII. Távhőszolgáltatási Szakmai Napok keretében adták át.

 

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége fontosnak tartja, hogy tájékoztatassa a lakosságot – különösen a mintegy 1,5 millió távhőfogyasztót – arról, hogy a távhőszolgáltatás milyen módon járul hozzá az ország környezet- és klímapolitikai céljainak teljesítéséhez. Ennek érdekében dolgozták ki a távhőrendszerek egységes, önkéntes környezeti teljesítmény tanúsítási rendszerét és annak tanúsítási formáját, a Távhő Ökocimkét, amely a háztartási elektronikai eszközök jól ismert energiacímkéihez hasonló információkat nyújt arról, hogy a távhőszolgáltatás mennyire energiahatékony és környezetbarát.
A Távhő Ökocímke a tájékoztatás mellett motivációt jelent a távhőszolgáltatók számára, hogy versenyképes árú, megbízható és klímabarát szolgáltatást nyújtsanak, javítsák az energiahatékonyságot és növeljék a megújuló energiaforrások felhasználását. Kiemelten fontos, hogy a megújuló energiaforrások részaránya 2020-ra legalább az Európai Unió által elvárt 13%-ra, de sokkal inkább Magyarország részéről megcélzott 14,65%-ra növekedjen. A távhőrendszerek használata jelentékeny módon hozzájárul a lokális és globális szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

 

Miskolc Megyei Jogú Város elkötelezett a környezetvédelem területén a megújuló energiaforrások hasznosításában, a környezettudatos szemlélet kialakításában. Ennek egyik legszemléletesebb példája, hogy 2010 óta a városi távhőhálózatban három különböző megújuló energiaforrást – geotermiát, biomasszát és depóniagázt – is hasznosít a MIHŐ Kft., amelynek környezetbarát fejlesztési eredményei a miskolci távfűtött lakások közel 60 %-ában érvényesülnek.
Ennek elismeréséért – a Távhő Energiacímke elnyeréséért – 2017. augusztus 15-én nyújtott be pályázatot a MIHŐ Kft. a MaTáSzSz-hoz. Az ökocímke használati jogáért a társaság Miskolc két legnagyobb egységes távhőrendszerével, a városi távfűtött lakásállomány 80 %-át ellátó avasi és a belvárosi hőkörzettel pályázott. A két hőkörzetben az ellátott lakossági felhasználók száma több, mint 25 000 lakás, és itt található az egyéb – intézményi és közületi – felhasználók döntő hányada.

 

2017. november 6-án a MIHŐ Kft. értesítést kapott a Távhő Ökocimke Értékelő Bizottságtól, hogy pályázatukat támogatásra érdemesnek ítélték. A döntés értelmében a MIHŐ Kft. jogosulttá vált a védjegyhasználati licencszerződés megkötésére. A Távhő Ökocimke ünnepélyes díjátadó ünnepségére 2017. november 14-én került sor.
A három évig érvényes Távhő Ökocímke elnyerése annak elismerése, hogy a MIHŐ Kft. fejlesztéseinek köszönhetően a miskolci távhőszolgáltatás nem csak kényelmesebb, biztonságosabb, hanem környezetbarát is.
Távhő Ökocímke – háttér

 

A Távhő Ökocímkét a távhőszolgáltatók nem teljes távhőrendszerükre, hanem egy-egy – úgynevezett – hidraulikailag egységes rendszerre igényelhetik (Miskolcon ilyen egység például Avasi hőkörzet, vagy Belvárosi hőkörzet). Ezek a távhőrendszerek bármilyen hőforrásból termelt hőt be tudnak fogadni és el tudnak juttatni a végfelhasználóhoz.
A Távhő Ökocímke három kategóriában ad tájékoztatást egy távhőrendszer környezeti teljesítményéről:
1.       primerenergia-hatékonysági tényező (GJ/GJ)
2.       megújuló energiaforrásokkal termelt távhő részaránya (%)
3.       fajlagos CO2 kibocsátás (kg/GJ)
A távhőrendszereket kategóriánként 7 osztályba sorolják (A+, A, B, C, D, E, F, ahol C jelenti az országos referenciaértéket).

A Távhő Ökocimke bevezetésével a távhőszolgáltatókat a folyamatos rendszer-korszerűsítésekre, ezzel a minél magasabb osztálybasorolás elérésére kívánják ösztönözni.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.