MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. január 15., hétfő 15:12

Miskolc közgyűlése állást foglalt a Soros-tervről
Miskolc közgyűlése állást foglalt a Soros-tervről

A Soros-tervvel kapcsolatos állásfoglalást fogadott el 2018. január 15-én megtartott rendkívüli ülésén Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. Az állásfoglalás szerint Miskolc Közgyűlése értéknek tekinti a miskolci civil társadalmat, és elutasít minden olyan törekvést vagy kezdeményezést, amely külső eszközökkel ennek megbontására törekszik. Elutasítja a Soros-tervet, az illegális bevándorlást és a bevándorlás-szervező irodák létrehozását és működtetését.

Az előterjesztés tartalmi összefoglalója:

Nemrégiben új programot indított a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítvány a Dél-dunántúli és az Észak-alföldi régióban. A projekt részeként új irodák nyílnak Pécsett és Debrecenben, és több százezer dollárt fognak szétosztani. Az Alapítvány vidéki terjeszkedése nem más, mint nyílt szerepvállalás a magyarországi választási kampányban, csak éppen nem politikai pártként szerveződve, a pártokra vonatkozó szabályok szerint működve, hanem civil szervezetek tevékenységét színlelve.
Miskolc városában számos valódi civil szervezet és egyház működik. A rendszerváltás megteremtette végre annak jogi lehetőségét, hogy az egyesülési jogot és a szabad vallásgyakorlás jogát a miskolci emberek, közösségek szabadon, a pártállami diktatúrától mentesen gyakorolhassák. Ezzel éltek is helyi közösségeink, és a rendszerváltás után virágzó civil élet bontakozott ki Miskolcon. A városban a történelmi egyházak is jelentős fejlődésen mentek át 1990 óta.
Miskolc városvezetése felelősséget érez a helyi civil-társadalom támogatása, fejlesztése iránt. Ennek keretében az önkormányzat számos egyesülettel, alapítvánnyal működik együtt a város fejlesztése során, több civil szervezet és egyház fejt ki közfeladat ellátást. Az Önkormányzat erejéhez mérten pénzügyi támogatásokkal, egyéb juttatásokkal támogatja a miskolci civil szervezeteket. E tevékenység eredményeképp kijelenthető, hogy Miskolcon minden társadalmi csoportot felölelő civil társadalom épült ki az elmúlt 27 év során. E civil társadalom a miskolci civileket, a miskolci polgárokat képviseli, tevékenysége során pedig a város építése, szépítése, a lakosság életkörülményeinek javítása, életszínvonalának emelése jelenik meg. A miskolci civil társadalom Miskolcért, a miskolci polgárokért jött létre, és ezekért is működik.
Ezzel szemben az álcivil szervezeteknek nincs közük a helyi civil társadalmakhoz. Ezek nem tekinthetőek önszerveződőknek, de az önkéntesség sem érhető tetten alapításuk vagy működésük során. E szervezetek nem egy-egy település polgárainak helyi érték- és érdekképviseletére jöttek létre, hanem központi utasításokat hajtva végre, dollár-százezrekből akarják immár nem csak népszerűsíteni a nyitott társadalom ideológiáját, hanem most már egyenesen ennek bevezetését akarják kierőszakolni a politikai döntéshozóktól Brüsszelben.
A Soros hálózat hazai megjelenése nem tekinthető valódi civil összefogásnak, mert a civil társadalom szabályait és eszméjét kijátszva próbál meg közvetlen politikai tőkét kovácsolni alapítójának.
Miskolcon 2010 óta a városvezetés a nyugalom és a biztonságra megteremtésére, illetve egy élhető város elősegítésére szövetkezett a miskolciakkal. A rendszerváltás során Miskolc a vesztes oldalra került. Számos év telt el azóta, de immáron kijelenthető, hogy Miskolc újjászervezte önmagát: a város újraiparosítása jelentős eredményeket ért el, az oktatási rendszer megújult. Folyamatosan fejlődik a városi infrastruktúra, a polgárok szolgálatában a támogató közigazgatás áll. Érezhetően nőtt a közbiztonság, a rend újbóli megteremtésére jelentős költségvetési forrásokat fordítottunk az elmúlt évek során. Miskolc újra a nyertes városok között van!
Miskolcot mi alakítottuk és alakítjuk olyannak, amilyennek mi, miskolciak szeretnénk megélni. Nem engedhetjük meg, hogy a város nyugalmát, békés fejlődését bárki vagy bármely szervezet megzavarja, és városunkba telepedve, bevándorlás-szervező irodákban fejtsen ki tevékenységet azért, hogy olyan bevándorlás-politikát terjesszen a miskolciak körében, amelyre a miskolciak már többször nemet mondtak.
A miskolciak akaratát mindenkinek tiszteletben kell tartani, és aki nem ezt teszi, az nem más, mint provokátor, aki meg akarja bontani városunk nehezen elért békés nyugalmát – áll az elfogadott „Javaslat a Soros-tervvel kapcsolatban” című előterjesztésben. A Közgyűlés, mint Miskolc város polgárainak népképviseleti szerve, kiáll Miskolc civil társadalma mellett, és egyben elutasítja, hogy a város civil életterét felülről szervezett, álcivil szervezetek aknázzák alá közvetlen politikai haszonszerzés céljából.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.