MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. április 10., kedd 11:59

Új energiairányítási rendszert vezetett be Miskolc a vállalatainál
Kevesebb energiával, magasabb színvonalon

A környezetvédelem és a károsanyag-kibocsátás csökkentésének területén Miskolc az elmúlt években a régió egyik vezető városává vált. Ez a tendencia folytatódik tovább a városi cégek és közintézmények új energiairányítási rendszerének a bevezetésével, amelynek köszönhetően a jelentős energia-megtakarítás mellett még kevesebb káros anyag kerülhet ki a városi környezetbe.
 
Miskolc 2011-ben csatlakozott a Green City Mozgalomhoz, majd magyarországi mintavárosként az első Green City akkreditált fejlesztést valósította meg a Miskolctapolcai Strandfürdő megépítésével.
A közösségi közlekedés fejlesztésével megújult a város villamosközlekedési hálózata és villamos-parkja. Munkába állt 75 darab CNG, azaz sűrített földgáz üzemű, alacsony károsanyag-kibocsátású autóbusz.
Folyamatosan növekszik a városi távhőszolgáltatásban a megújuló energiahordozók aránya, ami mostanra meghaladja az 50%-ot.
Az európai Polgármesterek Szövetségéhez csatlakozva elkészült a település Fenntartható Energia Akcióterve (SEAP), amelyben Miskolc megfogalmazza: 2008-hoz viszonyítva miként kíván elérni legalább 20%-os CO2 kibocsátás csökkentést 2020-ra.
A környezettudatos várossá válásért tett intézkedések sorába illeszkedik a városi cégek és közintézmények új energiairányítási rendszerének a bevezetése. Az ISO 50001:2011 szabvány szerinti energiairányítási rendszer működtetésével jelentős energia-megtakarítás érhető el, amely tovább csökkenti a városban a károsanyag-kibocsátást.
A rendszer bevezetésének részeként megtörtént a vállalatok és intézmények energiafelhasználási alapállapotának felmérése, amihez gazdasági számításokkal megalapozott energiahatékonyság-javító intézkedések készülnek. Olyan egyedileg kidolgozott tervekről van szó, amelyek segítik a társaságokat a hiányosságaik feltárásában, a felmerülő problémák folyamatos javításában, a napi tevékenységek energiafelhasználásának nyomon követésében és optimalizálásában, továbbá a beruházásaik energetikailag hatékony megvalósításában. A szabvány bevezetésével az energiateljesítményt jobban befolyásoló nagyobb cégek – súlyukhoz mérten – nagyobb szerephez jutnak az energiacsökkentésben.
Az energiairányítási rendszer működtetésében hangsúlyos szerepet kap a képzés és az oktatás, amelynek kiemelt célcsoportja a városi cégek munkavállalói, hiszen egy összességében 3000 fős munkavállalói létszámmal működő vállalatcsoportnál már számít, hogy a munkatársak tudatosan és környezetbarát módon használják-e az energiát. A képzés része annak tudatosítása is, hogy az egyes munkavállaló tevékenysége mennyiben járul hozzá a szervezet energiacéljainak eléréshez.
– A Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által kidolgozott ISO 50001 szabvány az energiairányítási rendszer minden területét lefedi. Olyan keretrendszert biztosít, ami segíti a városi vállalatokat az energetikai felülvizsgálat lépéseinek kidolgozásában és végrehajtásában. Legfőbb feladat az energiahatékonyság javítása, amivel Miskolc újabb lépést tesz a környezetvédelem területén – foglalta össze a projekt célját Vécsi György, energetikai ügyekért is felelős polgármesteri biztos. – Városüzemeltetési szempontból abban vagyunk érdekeltek – tette hozzá –, hogy vállalataink, intézményeink energiahatékonyságát folyamatosan fejlesztve, csökkenő energiafelhasználás mellett is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat tudjanak nyújtani.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.