OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. június 5., kedd 07:14

Nemzeti Összetartozás Napja
Kilenc felvidéki iskola, közel háromszáz diákja érkezett hétfőn Oroszlányba, az önkormányzat, a Rákóczi Szövetség, valamint az OKSZÍK közös rendezvényére a Nemzeti Összetartozás Napja Alkalmából, amelyen az 1920-as Trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulójára emlékeztek.
A Trianon emlékhelyen elsőként Kun Ferencz, a szövetség alelnöke emlékeztetett arra, hogy a szervezet 30 évvel ezelőtti megalakulásakor programjában fogalmazta meg a külhoni magyarokkal való kapcsolattartást, az anyaországi és határon túli magyarok összetartozás-tudatának erősítését, illetve az anyagi támogatás mellett programjaival a határon túli kultúra és oktatás fejlesztésének segítését.
Az ünnep szónokaként Lazók Zoltán polgármester arról szólt, hogy a Nemzeti Összetartozás Napja nem régóta emléknap, nem ivódott még bele a szokásainkba, sokan nem tudják, mit is jelent nekünk. Azt tudjuk, mire emlékezünk, hisz a trianoni történések – még, ha csak suttogva is, mindannyiunkat foglalkoztattak. Az én gyerekkoromban a történelemkönyvekben nem szerepelt Nagy-Magyarország, a Szent Korona. A rendszerváltás kellett ahhoz, hogy a történelmet többé-kevésbé rehabilitáljuk, helyére kerüljön sok kérdés, és még akkortól is jó pár év telt el, hogy Trianonról is merjünk nyíltan beszélni.
- A nemzeti összetartozás nem más, mint az egymás iránt érzett szeretetünk, ragaszkodásunk, hűségünk. A barátainkért, szomszédainkért végzett jó cselekedet, a városunkért hozott áldozat. Ha így élünk, akkor erősödik a nemzeti összetartozás, erősödik a haza. A mi felelősségünk pedig az szerintem, hogy a magyarra oly jellemző siránkozás helyett, nem a múlt gondjait, és problémáit kell néznünk. A balsors ugyan megtépett bennünket, de pozitívan és hittel kell előre tekintenünk bízva magunkban és a fiatalokban. Mi sem bizonyítja mindezt jobban annál, hogy ezen a napon mily sokan jöttünk itt össze. Köszönöm, hogy itt vannak, köszönöm, hogy a mai napon, mi, itt összetartozunk – fogalmazott a városvezető.
Domin István, Izsa község polgármestere a felvidéki magyarok üdvözletét közvetítette, majd a Színház „Valahol aláírtak valamit” című emlékműsorát tekintették meg a jelenlévők.
A Nemzeti Összetartozás Napjának programját hagyományosan a helyi és határon túlról érkezett emlékezők koszorúzása zárta hétfőn. 
Az esemény képeit a Fotógalériában tekintheti meg!


2018. 06. 05.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.