BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2018. június 8., péntek 11:24

A Thököly úti fák megmentése érdekében fordult Karácsony Gergely a főpolgármesterhez
A Thököly úti fakivágási terv felülvizsgálatára és a döntés megváltoztatására kérte Karácsony Gergely a főpolgármestert. A Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási május 23-i ülésén adta meg a hozzájárulást 17 fa, köztük 20 méteres, egészséges platánok kivágására.

A Főváros tulajdonosi bizottsága az útszakasz átépítése, a 72-es troli végállomásának áthelyezése és új megállóhelyek kialakításának indokával adta meg a fakivágási engedélyt a Thököly út  Mexikói út – Gizella utca közötti szakaszára. Ennek a döntésnek a felülvizsgálatára kéri Zugló polgármestere most Tarlós Istvánt.

Karácsony Gergely maga is fontosnak tekinti a közösségi közlekedés, azon belül is a környezetkímélő közlekedési formák fejlesztését, ugyanakkor ennél is fontosabbnak tartja a környezeti értékek védelmét. A polgármester szerint kiemelten fontos a még meglévő, egészséges fák megtartása olyan területeken, ahol az átlagosnál is magasabb az autóforgalom okozta környezetszennyezés, ahol a környéken élő és közlekedő emberek életminőségét is jelentősen befolyásolná az, ha ezeket a fákat elveszítenék.

A 20 méteres, kivágásra ítélt platánokról a szakvélemény is megállapítja, hogy kivágásuk nem egészségi állapotuk, hanem kizárólag az útépítés miatt lett indokolt. Ezeknek a fáknak az értékét a Főkert Zrt. is sokmillió forintra becsülte, de Karácsony Gergely szerint az anyagi kárnál jóval nagyobb lenne az az eszmei kár, amit a 80-90 éves fák kivágásával ez a kerület és Budapest is elszenvedne.

 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.