OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. június 18., hétfő 06:59

"Én zeném" a Felvidéken
A lévai Reviczky Ház meghívásának eleget téve, a történelmi múltú városban is megrendezésre került az "Én zeném" sorozat "Tiltott-Tűrt-Támogatott" című előadása.

Az OKSZÍK és a Rákóczi Szövetség támogatásával megvalósult esemény előadója, Nagy Csaba, a civil szervezet elnöke volt.
A híressé vált hármas jelző az egykori kultúrpolitika terméke. Magyarországon a köztudatban Aczél György nevéhez kapcsolódik, pedig már előtte is "jól" működött.
A Táncdal és Sanzonbizottság feladata az volt, hogy minden dalszöveget átnéztek, titkos üzenetek után kutatva alaposan ellenőriztek minden egyes sort. 
- A dal és előadója elválaszthatatlan. Azok a zenészek, akik a politikailag nem kívánatos, imperialista zenei stílushoz rendszerellenes szövegkörnyezetet hoztak létre, bekerültek a bürokrácia jól működő gépezetében ismert tiltott kategóriába /Tűzkerék, P. Mobil, Beatrice, Hobo Blues Band, Rolls Frakció/. Ők nem kaptak fellépési lehetőséget, nem adhattak ki hanglemezt, valójában teljesen ellehetetlenültek – fogalmazott az előadó.
A politikailag megbízható, a rendszert kritika nélkül kiszolgáló zenészek jelentették az ellenpólust, akik az állami kitüntetések és elismerések mellett a többség számára elérhetetlen, esetenként rendkívül kiemelkedő anyagi elismerésben részesültek. Ők alkották a támogatott művészek csoportját. Számtalan megrendelést kaptak, dalaikat bemutathatták külföldön, a nyugati országokban is /Express, Piramis, Dinamit, R-Go, Neoton/. A két szélső pont között helyezkedtek el a tűrt kategóriába tartozó előadók.
Sokan a tűrt és tiltott besorolás között ingáztak, természetesen nem saját belátásuk, hanem a hatalom kénye-kedve szerint /Metro, Omega, Illés, Mini, Fonográf/. Ebben főszereplő volt a teljes magyar popzenei világ irányítója, Erdős Péter - mondta a meghívott vendég.
A vetített képes rendezvényen 14 egykori dal került bemutatásra videofelvételen és 68 fotó ismertette a három kategória leginkább érintett zenekarait a '60-as, '70-es, '80-as évekből.
A rendezvény tovább erősítette a Léva és Oroszlány közötti, határon átnyúló kulturális kapcsolat ápolását, melynek folytatásaként július 5-én, a Juhász Gyula Irodalmi Színpad tart előadást városunkban.
2018. 06. 17.



 


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.