MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. július 10., kedd 10:16

10 kilométernyi kerékpárút létesül Miskolcon
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében benyújtott, TOP-6.4.1-15-MI1-2016-00001 azonosítószámú, „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés – Kerékpárút létesítése I. ütem (Bosch-Katalin utca; Mechatronikai Park bekötés; Görömböly: Bacsinszky u. – Bogáncs u. és Bacsinszky u. – Harsányi u.)” című támogatási kérelme 485 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. 

 

A város elkötelezetten környezetbarát és ezt igyekszik úgy is kifejezni, hogy kedvez a kerékpárral közlekedőknek. Az új nyomvonalakat, a város kerékpárforgalmi hálózati tervét a Kerékpáros Miskolc Egyesület és a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ is megvizsgálta és elfogadta.
A kerékpárral közlekedők korábban megfogalmazott igényeit teljesíti Miskolc azzal, hogy a Bosch ipartelep és a belváros között, a Katalin utcával bezárólag kerékpárutat alakít ki. Ez részben kerékpáros nyom felfestésével, részben forgalomtól elválasztott új gyalog- és kerékpárút építésével valósul meg. Ilyen új kerékpárút épül a Huba utcától a város határáig.
A belváros összekötése a Miskolc északi határában lévő iparterülettel kedvező hatással lehet a munkaerő mobilitására: a város északi területein működő nagyvállalatok dolgozóitól számos jelzés érkezett, hogy szeretnének kerékpárral, biztonságosan bejárni munkahelyükre. A fejlesztéssel a kerékpározók számára biztonságos elérhetőséget nyújtunk a Megyei Kórház és a bevásárlóközpontok felé is.
2018. júliusában kezdődik a kerékpáros nyom kialakítása a Bacsinszky utca - Bogáncs utca, az Erzsébet királyné útja - Harsányi út és a Lavotta utca - Déli utca közötti részeken. Mindettől a környék további turisztikai fellendülését is várják a szakemberek, továbbá a Déli Ipari Park is könnyebben megközelíthetővé válik.
Az adott terület önkormányzati képviselője a kivitelezővel együtt valamennyi érintett utcában szórólapokon és közvetlen megkereséssel is tájékoztatja majd a lakosságot az aktuális munkákról, korlátozásokról, az ingatlanok megközelíthetőségéről. A beruházás több ütemben, szakaszosan fog megvalósulni, így az építkezések idejére a lakosság türelmét és megértését kérjük.
A beruházás 100 %-os támogatással, az Európai Unió és a Magyar Állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A támogatás összege nettó 485 millió Ft.
Miskolc 2021-ig – összhangban a kormányzat kerékpározás-barát politikájával – közvetlenül további 1,2 milliárd forintért kívánja folytatni a város kerékpárút-hálózatának fejlesztését. Ebben már az agglomerációs kerékpárút-építések is helyet kapnak, azzal együtt, hogy Miskolcon szinte minden városrész kerékpárúton is elérhetővé válik.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.