BUDAPEST FŐVÁROS I. kerület - Budavári Önkormányzata
2018. július 31., kedd 12:27

16. Budavári Könyvünnep
Idén is megrendezi a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét a Budavári Önkormányzat a Szentháromság téren. A könyvkiadók bemutatkozása mellett számos kulturális programmal várják az olvasóközönséget augusztus 31. és szeptember 2. között a Budai Várban.  Az idei Könyvünnep díszvendége Székelyudvarhely. A rendezvényt Kányádi Sándor emlékének ajánlják.
 
A Budavári Könyvünnepet 16. alkalommal rendezik meg a Budai Várban. Idén a nyári szünet utolsó hétvégéjén a könyveké és a kulturális programoké lesz a főszerep. A rendezvény célja, hogy a kisebb kiadók is bemutatkozhassanak és kiadványaikkal népszerűsítsék az olvasást. A Budavári Önkormányzat és a Litea – Budai Krónika Könyvesbolt közös rendezvényén nemcsak a könyvekkel, de a szerzőkkel is találkozhat a közönség, számos dedikálás és író-olvasó találkozó alkalmával. Ott lesz többek között Marék Veronika, Vásáry Tamás és Iancu Laura is. A rendezvényen 22 könyvkiadó és 6 kulturális intézmény mutatkozik be.  Egyebek között jelen lesz kiadványaival a Magyar Mercurius, a Magyar Napló, az Etalon, a Kortárs és a Nap Kiadó is. Programokkal és kedvezményekkel is készül a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Hagyományok Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és a Zenetudományi Intézet.  
Idén is lesz karszalagkedvezmény. Aki legalább egy könyvet vásárol, karszalagot kap, amivel a Budavári Könyvünnepen résztvevő kulturális intézmények programjait kedvezményesen látogathatja.
 
A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket. Többek között fellép a Kaláka, Bognár Szilvia énekes, a Görömbő Kompánia, Fabók Mancsi bábszínháza, az Álomzug Társulat és a Figurina Bábszínház.

A júniusban elhunyt Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő, Budavár díszpolgára tiszteletére a Jókai Anna Szalonban emlékestet rendeznek, a Virág Benedek Házban pedig emlékkiállítással várják a költő tisztelőit. 

A 16. Budavári Könyvünnep díszvendége Székelyudvarhely, Hargita megye és egész Székelyföld történelmi és kulturális központja. Minden nap udvarhelyszéki és kalotaszegi táncokat mutat majd be a Boróka Néptáncegyüttes, fellép a székelyföldi Evilági Együttes és erdélyi írók is bemutatkoznak.

A fesztivál második napján átadják a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat, idén Tatjána Voronkina orosz műfordító kapja az elismerést.

A kulturális fesztivál minden este koncerttel zárul. Augusztus 31-én a Jazzical Trio, szeptember 1-jén Szalonna és Bandája, szeptember 2-án pedig Für Anikó lép fel a Könyvünnep színpadán.  

 A Mátyás király Emlékévhez kapcsolódóan Budavári Könyvünneppel egy időben a Várnegyed Galériában augusztus 30-án nyílik a Nagymesterek – Reneszánsz és barokk festőművészek arcképcsarnoka című kiállítás.

A rendezvény ingyenes.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.