GYŐR-MOSON-SOPRON VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2018. szeptember 7., péntek 08:31

Megújul a Dunakiliti duzzasztómű
A projektnyitón Nagy István úgy fogalmazott: kulcskérdés az is, hogy a meglévő vizünkkel miként gazdálkodunk.

Csütörtökön egy régóta várt fejlesztés megnyitóját tartották a vezérlőnél – a dunakiliti duzzasztómű ugyan 1989-re szinte teljesen elkészült, ám a befejezés előtt leállították az építkezést a bős–nagymarosi vízlépcsővita árnyékában. Közel harminc év enyészet után most felújítják – a munka már elkezdődött.

A rekonstrukcióra 2,735 milliárd van a kasszában: az ország legnagyobb vízépítési műtárgyára ráfér a „helyrepofozás"-emelte ki Láng István, akit múlt héten az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójává neveztek ki, s harminc éve éppen a dunakiliti duzzasztómű építésénél kezdte vízügyes pályáját. „Most pedig már megérett az idő a felújítására. Szerepét alig vesszük észre, holott a szigetközi vízpótlásban is kulcsfontosságú, ráadásul tározótérként is szolgál."

Nagy István agrárminiszter a vízügyesek munkáját méltatta: „szigetköziként mondom, az életünk függ attól, hogy jól végezzék a feladatukat. Kulcskérdés, hogy a meglévő vízzel miként gazdálkodunk, hogyan tudjuk optimálisan felhasználni." Kiemelte, hogy a mostani beruházás újabb évtizedekre biztosítja majd az árvízi biztonságot, egyben idegenforgalmi lehetőségeket teremt. A hét fejlesztés várhatóan 2021 októberére készül el: a műtárgyak az árvízvédelemben, az ivó- és öntözővíz biztosításában, az energiatermelésben, a hajózásban és a szabadidős hasznosításban is szerepet kapnak.
 
A „Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója" elnevezésű beruházás keretében 13,171 milliárd forintból hét ,,nagyműtárgyat": a bajai Deák Ferenc-zsilipet, a dunakiliti és nicki duzzasztóművet, a kiskörei Kvassay-hajózsilipet, valamint az ottani vízlépcsőt, a góri tározó zsilipjét és a tiszavasvári Nyugati-főcsatorna beeresztőzsilipjét újítják fel Bozóki László fő-építésvezető elmondta, Dunakilitin 47 hónapig tart majd a felújítás, mely idén tavasszal elindult. A felújított a bakdaru már próbaüzemnél tart, ez után következik az acélpálya korrózióvédelme és a beeresztő zsilipek víztelenítése.

forrás: kisalföld.hu

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.