BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2018. szeptember 22., szombat 09:30

Speciális szívultrahang-készülék a Jahn Ferenc Kórháznak
Világszínvonalú, felső kategóriás szívultrahang érkezett a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház belgyógyászati osztályára.

Az ultrahang készüléket – amelyet a betegek mihamarabbi diagnosztizálása érdekében már használatba is vettek – dr. Dobosi Zsolt orvos-igazgató és dr. Lippai József, a kardiológiai osztály vezetője mutatta meg Németh Szilárdnak, aki szeptember 20-án látogatott el az intézménybe.
Hamarosan egy újabb, hasonló gép is érkezik a kórházba. A két készülék több mint ötven millió forint értéket képvisel. Megvásárlásukat Németh Szilárd választókerületi elnök, országgyűlési képviselő kezdeményezésére négy, a kórház ellátási területéhez tartozó önkormányzat finanszírozta. Az összefogásban Csepel, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Soroksár és Pesterzsébet önkormányzata vett részt. 

A bejárás során a politikus külön megköszönte a polgármesterek - Borbély Lénárd, Ughy Attila, Geiger Ferenc és Szabados Ákos – támogatását, akik nélkül ez a fejlesztés nem valósulhatna meg.

Dr. Dobosi Zsolt elmondta, hogy a kórház korábban használt készüléke amortizálódott, nyelőcső felől öt éve nem lehetett a betegeket vizsgálni. A betegeket az utóbbi öt évben erre a vizsgálatra más egészségügyi intézményekbe küldték.  A mostani készülékkel ismét képes a nyelőcsövön keresztül vizsgálni a szív üregeit, billentyűit, valamint a vér áramlási viszonyait. Ezzel a kórház ismét a kor színvonalán képes gyógyítani a terület betegeit.

A korábbi évek eredményei közé sorolható, hogy a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház folyamatosan megújult, új eszközöket helyeztek üzembe. Idén márciusban adták át a felújított sürgősségi betegellátó osztályt. A beruházás 125 millió forintba került. Ennek eredményeként a betegeket már 21. századi színvonalon fogadhatják. Megszépült a váróterem, a megfigyelő helyiség, új betegellátó rendszert hoztak létre. Korszerű orvosi berendezések, technológiák állnak rendelkezésre. Újdonság, hogy a szakrendelést két pszichológus munkatárs segíti a jövőben. Az átadási ünnepségen Németh Szilárd emlékeztetett rá, hogy a korábbi kormány 2002 és 2010 között 600 milliárd forintot vont ki az egészségügyből, ami főleg a budapesti és a Pest megyei lakosokat érintette hátrányosan. A Fidesz-KDNP kormány 2010 után mintegy 500 milliárd forintot költött a vidéki kórházak fejlesztésére. A kormány az Egészséges Budapestért program keretében újítja fel a budapesti egészségügyi intézményeket, amihez kapcsolódóan emelik az ágazatban dolgozók bérét is. A Jahn Ferenc Kórház ellátási területéhez csaknem 400 ezer ember tartozik, köztük a csepeli és soroksári lakosok.

2016-ban adták át a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet radiológiai osztályának megújult röntgengép-parkját. A csaknem 420 millió forintos beszerzés során a három új, digitális berendezéssel a régebbi készülékeket cserélték le. A korszerű gépek 21 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, gyorsabban lehet velük betegségeket diagnosztizálni és jóval kisebb sugárzás hat a páciensekre. Alkalmazásukkal növekedett az egy nap alatt elvégezhető vizsgálatok száma. Javult a betegbiztonság is, mert jóval kisebb sugárzás éri a betegeket.

Magyarország első 3D-s laparoszkópos tornyát Csepel önkormányzata adományozta a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetének még korábban. A megvásárolt 40 millió forint értékű eszközzel világviszonylatban is új, háromdimenziós laparoszkópos műtéti eljárásokat, urológiai beavatkozásokat lehet elvégezni.

Szintén az egészségügyi ellátás javítását szolgálta, hogy a csepeli önkormányzat a csepeli mentőállomás részére egy korszerűen felszerelt mentőautót vett 30 millió forintért, valamint légzésfigyelő monitorok beszerzésével is segítette a gyógyító munkát.


 


 

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.