ALSÓMOCSOLÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2018. október 12., péntek 15:46

Az első „okos térség” Magyarországon
Alsómocsolád, Bikal, Mágocs, Mekényes, Nagyhajmás települések Önkormányzatai, gazdasági szereplői, intézményei és civil szervezetei 2014 márciusában elhatározták, hogy együttműködésük eredményeként kidolgoznak egy, az 5 település szinergikus fejlődését lehetővé tevő közös fejlesztési programot, amelynek megvalósítására új típusú együttműködési rendszert hoznak létre.

Ebből az elhatározásból született 2014. június 18-án az Észak Hegyháti Mikrotérségi Unió, mely célul tűzte ki, hogy a mikrotérségen belül hosszú távú és megalapozott önkormányzati-, vállalati-, intézményi-, szervezeti együttműködést alakít ki, koordinálja a közreműködők törekvéseinek összehangolását, elősegíti a térség közös értékekre és egyedi képességeire épülő együttes fejlesztését.

Az együttműködés új fejezethez érkezett. Az együttműködő önkormányzatok polgármesterei 2018. október 10-én kinyilvánították azon szándékukat, hogy létrehozzák Magyarországon az első „Okos térséget”.

A kezdeményezés lényege, a közreműködő települések, közösségi erőforrások összekapcsolása információs technológiai vívmányokkal. A megvalósulás hozadéka, hogy határokat bont a vidékiek számára sokszor nehezen átlátható  modern nagyvárosi világ, és a falusi életmód között. Eszközei révén segíti a demográfiai egyensúly kialakulását, a korábbi elöregedési és népességcsökkenési trendek pozitív irányba fordítását.

A vidéki környezetben élőket felruházza avval a tudással, melynek révén a fejlesztéseket és az új technológiai vívmányokat valóban  kezelni tudják. Az „Okos térség” olyan nyitott, együttműködő és befogadó közösség, mely megmutatja a vidéki élet valódi értékeit és magasabb szinten újrateremti a vidéki életformát.

Az „Okos térség” kényelmessé teszi a vidéki életet, időt, pénzt és feladatot spórol meg az ott élőknek, csökkenti a távolságokat, növeli a lehetőségeket és ésszerűbbé teszi a meglévő erőforrások felhasználást.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.