BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2018. november 7., szerda 14:57

Elismerte a 24.hu, hogy pénzt is adtak a csepeli hajléktalanoknak az önkormányzatot támadó interjúknál
Elismerte saját, szerzői oldalán a szélsőséges ellenzéki  újságírója, hogy pénzt adtak egy alkoholistaként bemutatkozó férfinak, amikor egy, az önkormányzatot támadó interjúra vették rá. Sőt, másoknak is pénzt adtak, ugyanis mindig így készítenek a hajléktalanokkal interjút. Az újságíró azt is elárulta, hogy napokon keresztül jártak Csepelre, hogy az önkormányzat munkáját támadó cikkre felkészüljenek.
A cikkben szereplő, alkoholistaként bemutatkozó férfitől a  újságírói olyan információkat kértek, melyek felhasználásával az önkormányzat vagyonőreit és az önkormányzat vezetését támadhatják. Neki 500 forintot adtak, és főképp verésekre voltak kíváncsiak. A több napig tartó próbálkozások ellenére azonban sem az alkoholista, sem más nem nyilatkozott úgy, hogy őt személyesen megverték volna. Csak azt mondták a pénzt adó újságíróknak, hogy állítólag másokat megvertek. A cikkből és az újságíró nyilatkozataiból kiderül: több tucatnyi hajléktalan életmódot folytató embert kerestek meg. A  munkatársának hozzáállását, „jóindulatát” mutatja, hogy bizonyítékok és tanúk hiányában, több napi kutatómunka után mégis ezt a címet adták a cikküknek: „Alázzák és ütik a hajléktalanokat Csepelen”.
Szerinte nem fizetett, csak pénzt adott
A  újságírója szerint nincs abban semmi különös, hogy előre fizet a hajléktalanoknak, amikor interjút kér tőlük. Sőt, szerinte ez nem fizetség, mert amikor a kormányellenes cikkeit írja, nem vár el a pénzért cserében semmit:
Pl. „pénzt adni” ill „fizetni”, az nem ugyanaz. Fizetni ellenszolgáltatásért szoktak. 25 éve dolgozom újságíróként, de nem tettem ilyet soha a munkám során, – különösen olyat nem, amit ön állít, hogy hamis információért, vagy bármilyen információért megvesztegettem volna embereket. Viszont sok hajléktalan-riportot csináltam már, és tudja: utcán tengődő, nyomorgó éhező emberekkel én nem állok le beszélgetni úgy, hogy legalább minimális segítséget ne nyújtanék, épp az állapotukra való tekintettel.
- fogalmazott erről  Ábel Attila csepeli alpolgármesternek. Vagyis elismerte, hogy a többi hajléktalan életmódot élőnek is „segítséget” – vagyis pénzt - adtak. Ez így történt korábban is. A Csepel.hu azonban úgy értesült, hogy alkohollal is kedveskedhettek a  újságírói a hajléktalanoknak. Vélhetően egy ilyen alkalommal készült az a kép egy közeli boltban a borosüvegekről is, amely a  önkormányzatot támadó cikkében szerepel.
Az, hogy miért tarthatja az újságíró megengedhetőnek az ilyen eszközöket, egy véleménycikkéből derül ki:
Az Orbán-rezsim valójában – lényege, és természete és karaktere szerint – fasiszta, semmi idézőjel és semmi kvázi.
- . Vagyis szerinte diktatúra, fasizmus ellen harcol, és így nyilván sok minden megengedhető. Más kérdés persze, hogy ha valóban fasizmus lenne Magyarországon, az újságíró minimum börtönben ülne, cikkei pedig nem jelenhetnének meg sehol, lévén fasiszta országokban sem ellenzéki újságok, sem ellenzéki pártok nincsenek.
Liberális megoldás: figyelmeztető táblákat az bölcsődéseknek!
A cikk és a liberális véleményformálók szerint megalázó dolog szólni, ha valaki a dolgát végzi az utcán, hogy ezt ne az önkormányzat vagyontárgyait bepiszkítva, vagy ne a csepeli sétálóutcai iskola, óvoda és bölcsőde kerítésével, kisgyerekek szeme láttára tegye. Ez ellen a „vegzálás” ellen is kikelt a  újságírója.
„Az tény, hogy a Karácsony Sándor utcában nincs egy szabad pad, mert minden padon hajléktalanok ülnek. A gyerekeim iskolája pont ott van, látom őket nap mint nap. A sétáló utcában nem lehet leülni, mert koszos, hugyos a padok környéke. Nagyon sajnálom őket. Így akkor sem lehetne velük elbánni, holmiféle hataloméhes " biztonságiaknak", de valami más megoldás igenis kéne…”
- . Vagyis világnézettől függetlenül mindenkinek kibírhatatlanul rossz volt a sétálóutcai helyzet, de fellépni ellene – ellenzékiek szerint - szintén rossz. Ezt az olvasói véleményt osztják a csepeli ellenzéki politikusok is. A Soros György politikáját támogató Szabó Szabolcs, valamint az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó és a DK-s Horváth Gyula is bírálták az önkormányzatot a lejárató cikk megjelenése után, melyet Pákozdi József, a liberális útra váltó Jobbik önkormányzati képviselője is megosztott.
A legelképesztőbb liberális ötlet azonban az, hogy a rend fenntartása helyett figyelmeztető, veszélyt jelző táblákat kellene kitenni az iskolás, óvodás és bölcsődés gyermekek részére. Ezek a táblák arra szolgálnának, hogy ne ijedjenek meg, ha a dolgukat végző embereket, a nemi szervüket látják. Ezt nyilván nem lehetne kiírni, hiszen ezek a gyerekek még nem tudnak olvasni, ezért ábrákkal kellene nekik megmagyarázni a „veszélyt”. A sétálóutca környezetében egyébként az alkoholt is árusító vendéglátóhelyek mellett a Szent Imre téren, a plázában, a rendelőintézetben és a piacon vannak nyilvános illemhelyek. Azt tehát nem lehet állítani, hogy nincs lehetőség vécére menni.
Csepel.hu

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.