BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2018. november 27., kedd 08:12

Advent Óbudán 2018: Mesteremberek egyedi termékei a karácsonyi kézműves vásáron
Advent Óbudán 2018 - 11.30-12.23.
 A Fő téri karácsonyi vásárba kilátogatók minőségi, kézműves termékek között válogathatnak. Az árusok standjainak kínálatában lesznek míves ékszerek, hímzett, szövött textilek, csikóbőrös kulacsok, levendulából készült termékek is.
A boldogság jelképe, A kék madár is megtalálható lesz az Advent Óbudán 2018 Kézműves vásár portékái között. Págyi Zsóka képzőművész kerámia formájában hozza el. Págyi Zsóka 20 évesen kapta kerámikus bizonyítványát, munkái külföldön és magángyűjteményekben is megtalálhatók. „Alkotásaimba egy-egy pici darabot belegyúrok magamból és bízom benne, hogy elér az emberekhez az a harmónia, ami engem körülvesz és letisztul a munkáimban” fogalmaz az alkotó. Zsóka "Egy jó gondolat is számít" pozitív szellemiségben készítette el új termékeit, melyet szintén kint lesznek a vásáron. „Bízom benne, hogy sok embert megérintenek majd ezek a tárgyaim is”.
(A kék madár mesebeli szimbólumot a történet szerint bárki magáénak mondhatja, ha képes észrevenni és elfogadni a jót, amivel találkozik és az örömöt, ami vár rá. „ A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája; az emberi szív” – mondja Maurice Maeterlinck műve.)
A kézműves vásáron mesteremberekben sem lesz hiány. Üvegcsiszoló és kovácsmesterség bemutatót is láthatnak az érdeklődők.
Bán György hangszerkészítő pedig különleges hangszereket hoz el és szólaltat meg.  A népi iparművész termékei között találhatunk majd gyümölcsfából készített reneszánsz furulyákat, kavalt, tilinkót, pánsípot, körtemuzsikát vagy meghallgathatjuk miként szólal meg a dvojnive.  „A furulyajátékos a levegővel, leheletével, a lelkével szólaltatja meg a hangszert. Így a megörökölt dallamkészletünk a magyar nép életéről, a magyar nép lelkéről ad rezgéseket, rezdüléseket, és így is hat ránk. Benne rejlik ősi tudásunk, vándorlásunk, történelmünk” vallja a mesterember, aki a magyar nép ősi hangszereit készíti már több mint 35 éve. Bán György felesége pedig fazekas termékekkel várja majd a látogatókat az óbudai adventi vásárban.


3 csatolt kép kézműves termékkézműves termékkézműves termékek
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.