OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. december 7., péntek 17:18

Kínai vendégek a Wescastban
Együttműködési megállapodást kötött Magyarország és Kína 2017-ben, amit Kína és 16 közép- és kelet-európai ország együttműködési keretének (16+1) lefektetése követett.

Ennek alsóbb szintű folytatásaként látogatott Oroszlányban szerdán Sichuan Tartomány, Mianyang városának, Youxian kerületi párttitkára, Jiang Bin, aki szándéknyilatkozatot írt alá Lazók Zoltán polgármesterrel a Wescast gyárban.

Mint az a dokumentumban olvasható: a Kínai Népköztársaság Szechuán tartomány Mianyang város Youxian kerülete és Oroszlány városa az “Egy övezet, egy út” és a Kína – közép-kelet európai országok (16+1) együttműködésének keretein belül kifejezi szándékát annak érdekében, hogy a felek barátságos kapcsolatát fejlesszék, előmozdítsák a gazdasági, társadalmi és kulturális területeken való együttműködést és ezt szándéknyilatkozatban rögzítsék. Mindkét fél megegyezik abban, hogy erősítik az önkormányzatok közötti magas szintű látogatásokat, a közös érdekű területeken folytatott információcserét és a gyakorlati együttműködésre vonatkozó projektek megvitatását. Az elmélyült elkötelezett együttműködés, valamint a gyakorlati együttműködés eredményeként mindkét fél megbeszélést folytat a barátságos együttműködési kapcsolatok létrehozásáról, majd a baráti együttműködési megállapodásokat megfelelő módon írják alá. A szándéknyilatkozat aláírását követő megbeszélésen Lazók Zoltán tájékoztatta a kínai delegációt a város fejlődéséről, a Tudományos és Technológiai Park jelentőségéről a település életében.

Mint elmondta, a parkban számos mikro- és kisvállalkozás, illetve közepes- és nagyvállalat működik. Az utóbbiak részben az autóiparhoz, részben a vegyiparhoz kapcsolódnak és nemcsak a szűkebb térség, hanem országos szinten is meghatározó vállalkozások. Az autóipari beszállítók részéről az amerikai BorgWarner-csoport több ágazatának gyáregységei, valamint a kínai Wescast üzeme találhatók itt. A vegyipart a francia SUEZ Water and Solutions Technologies képviseli. A park cégei 3 milliárd forintos iparűzési adójukkal a település költségvetésének komoly hányadát biztosítják, s mindezek mellett társadalmi szerepvállalásuk részeként támogatják a civil és sportéletet is. 2017-es árbevételi eredménye alapján Magyarország 500 legnagyobb vállalata között a BorgWarner a 69, a Suez a 202, a Wescast a 377. helyezést érte el. A megye legnagyobb árbevételű társaságai között 3. a BorgWarner, 9. a Suez és 19. a Wescast.

2018. 12. 05.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.