NAGYBAJOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2018. december 20., csütörtök 09:08

Energetikai korszerűsítés a nagybajom polgármesteri hivatalban
Újabb korszerűsítéssel emelte magasabb szintre a hivatali épület energetikai minősítését a nagybajomi önkormányzat. Az Európai Unió és a magyar költségvetés 100 százalékos támogatásával az épület fűtési rendszerét alakították át a 21. századi technikai lehetőségek kihasználásával.

A nagybajomi polgármesteri hivatal épületén 2006-ban már jelentős és átfogó rekonstrukciós munkákat végeztek, ám a fűtés és a villamosenergia költségek továbbra is magasak voltak. Ezek csökkentésére irányult az a pályázat, mellyel a megújuló energiaforrások bevonását célozták meg.
A beruházás során az épület fűtési rendszerét korszerű, napelemmel kombinált hőszivattyús fűtési rendszerre állították át. Ennek részeként talajszondák kerültek az épület körül a földbe oly módon, hogy azok a térfelszínen nem láthatók. A pincében lévő hőközpontba 2 db hőszivattyút helyeztek, a régi radiátorok helyére pedig 21 db fan-coilt szereltek fel. A hőszivattyúk a 100 méter mélyen fúrt 6 kútban mozgatják a vizet, ennek keringésével a súrlódás hatására hő keletkezik, amit a hőszivattyú továbbit a fan- coil rendszerhez. A projekt költségvetéséből a tetőre is felhelyeztek 70 db napelem táblát.
A most záruló beruházás eredményeként az idei télen már az új rendszer biztosítja  a meleget a nagybajomi polgármesteri hivatalban.

A nagybajomi Polgármesteri Hivatal épület fűtési rendszerének átállítása korszerű hőszivattyús fűtési rendszerre című, TOP-3.2.1-16-SO1-2017-00016 azonosító számú projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból származó 35 946 777 Ft vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.





Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.