BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2018. december 20., csütörtök 09:38

ÚJABB KÉT GAZDASÁGOSABBAN ÜZEMELTETHETŐ ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETTEL GYARAPODOTT FERENCVÁROS
A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Központ és az Epres Óvoda épületeinek épületenergetikai felújítása régi terve volt a kerületnek. A forrást végül Magyarország Kormánya és az Európai Unió Kohéziós alapja biztosította a KEHOP-5.2.9-16-2017-00150 számú „Önkormányzati Épületek Épületenergetikai Fejlesztése Ferencvárosban” megnevezésű pályázat támogatásával. Mivel a beruházás összege jelentősen meghaladta az elnyert mintegy 209 millió forintot, ezért az Önkormányzat azt 106 millió forint saját erővel egészítette ki. Az előzetes energiahatékonysági számítások alapján a kerület jelentős energiaköltséget takarít meg a jövőben.

A József Attila-lakótelepen található 100 férőhelyes Epres Óvoda 1965-ban épült. Az idén május és november között megvalósult, mintegy 66 millió forint értékű gazdaságossági beruházást körültekintő energetikai elemzés előzte meg, amely megerősítette a korszerűsítés indokoltságát. A felújítás során az épület teljes homlokzata hőszigetelő vakolatrendszert kapott. Az épület régi fa- és fémszerkezetű külső nyílászárói helyére új, hőszigetelt üvegezésű, fehér műanyag hőhídmentes szerkezetek kerültek, amelyek közül a konyhában, a mosodában és a tálalókban lévőkre szúnyoghálót is szereltek. Az épület lapostetőjét új hő- és vízszigeteléssel látták el, és visszaépült a felújított villámvédelmi rendszer is. Az új lapostetőn helyet kapó napelemes rendszer az óvoda villamosenergia-fogyasztásának költségeit hivatott jelentős mértékben mérsékelni. A ferencvárosi Önkormányzat több mint 18 millió forint saját forrással egészítette ki az elnyert támogatást. A felújítás előnyeit már most is érzik az épületet használó gyerekek, dolgozók és a szülők is: könnyebb a helységek temperálása, világosabbak a csoportszobák, és sokkal kellemesebb érzés megérkezni a küllemében is megújult intézménybe.

A Ferencvárosi Egészségügyi Szolgáltató Központ (FESZ) energiafelhasználásának hatékonyságát fejlesztő beruházás keretében megvalósult az épület teljes homlokzatszigetelése, sőt az utca felőli homlokzat ragasztott Klinker lapburkolatot kapott, ezzel megőrizve az épület eredeti, impozáns jellegét. Az épület valamennyi elavult és rossz szigetelési mutatójú nyílászárója helyére új, fehér műanyag, hőhídmentes szerkezetek kerültek. A szolgáltató központ lépcsőháza is megújult: a kopilit fal helyén kialakított és monolit vasbeton áthidalókkal megerősített tégla parapet fal „nyílásképébe” új műanyag nyílászárók kerültek elhelyezésre. Az udvar felöli földszintes épületrész lapostetőjének hő- és vízszigetelését teljesen lecserélték, majd ezen került kialakításra az a napelem rendszer, amely a FESZ villamos-energia fogyasztását optimalizálja. Ugyanezen a felújított tető részen valósult meg az új villámvédelmi rendszer kialakítása, természetesen a napelemek figyelembe vételéve. Az ugyancsak elkerülhetetlen kazáncserét az Önkormányzat saját forrásból finanszírozta. A fejlesztéseknek köszönhetően nem csak az épületek energetikai mutatói javultak jelentősen, hanem a városkép megújításában, modernizálásában is előrelépés történt.
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.