BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2019. január 9., szerda 16:01

Szén-monoxid-érzékelőket vásárolt a lakóknak a XIII. kerület
Eddig csaknem 500 család élete vált biztonságosabbá

Sajnos folyamatosak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. Évente átlagosan 400 alkalommal riasztják a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit szén-monoxid-mérgezéses esetekhez az országban. A XIII. Kerületi Önkormányzat számára kiemelten fontos lakóinak biztonsága: nemrég 1800 szén-monoxid-érzékelő riasztóberendezést vásárolt az önkormányzat 15 millió forintért. A készülékeket kérésre az érintett önkormányzati lakásokban élő bérlők rendelkezésére bocsátják, díjmentesen. Eddig csaknem ötszázan kérték a műszert, így több mint ezer ember lakása, ezzel pedig életük vált biztonságosabbá a XIII. kerületben.

 A szén-monoxid leggyakrabban a fűtési időszakban, ám azon kívül is okozhat mérgezést, súlyos esetben halált. Ezt a mérgező gázt a köznyelvben „csendes gyilkosnak” is nevezik. A szén-monoxid ugyanis színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Kicsivel könnyebb a levegőnél. A szén-monoxid-mérgezés nehezen észrevehető, mivel annak tünetei – rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, zavarodottság, emlékezetkihagyás, koordinációs zavarok – könnyen összetéveszthetők egyéb betegségek tüneteivel. Magas szén-monoxid-koncentráció esetén ájulás, néhány percen belül halál is beállhat.


A rosszullétek, tragédiák megelőzhetők a szén-monoxid-érzékelővel, amely a gáz koncentrációjának emelkedésekor riasztást ad ki, így a lakásban tartózkodók hamar észlelik, hogy a színtelen, szagtalan, mérgező gáz megjelent a légtérben. Ebben az esetben azonnal szellőztetni kell, aminek hatására a vér ismét oxigént szállít – megakadályozva ezzel az eszméletvesztést.


A XIII. Kerületi Önkormányzat először két éve írt ki pályázatot – az önkormányzati tulajdonú lakások bérlői és magántulajdonosok számára is – a szénmonoxid-mérők beszerzési költségének (maximum 12 ezer forintig) megtérítésére. A fűtési szezon kezdetére – az önkormányzati lakások biztonságának növelését célzó program folytatásaként – 1800 szén-monoxid-érzékelő riasztóberendezést vásárolt az önkormányzat 15 millió forintért. A készülékeket kérésre a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú lakásokban élő bérlők rendelkezésére bocsátják, díjmentesen.

Az önkormányzat 2019-ben is folytatja ezt a programját. Célja, hogy minden érintett önkormányzati lakásban legyen szén-monoxid-érzékelő.

A Honeywell XC 70 típusú érzékelő ütemezett kiosztását a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végzi. Az érintett lakókat írásban értesítik, mikor tudják a készülékeket átvenni a Zrt. két ügyfélszolgálatán. Nem kell mást magukkal hozniuk, csak az érvényes gázszolgáltatási szerződést, vagy az utolsó havi gázszámla-részletező másolatát. Eddig csaknem ötszázan kérték az érzékelőket, így több mint ezer ember lakhelye, ezzel pedig életük vált biztonságosabbá.


A XIII. Kerületi Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít az önkormányzati bérlemények biztonságos üzemeltetésére is. A több mint 100 önkormányzati tulajdonú lakóépületben nem csupán a lakások, hanem a teljes épület kezelése is tulajdonosi kötelezettség. Az önkormányzat 2018-ban elvégezte a gázcsatlakozó vezetékek, valamint a gázüzemű berendezések felmérését is a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú lakóépületeiben.


Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.