BUDAPEST FŐVÁROS XVI. kerület Önkormányzata
2019. február 15., péntek 09:26

Tájékoztatás - 2019. évi díszpolgár személye a XVI. kerületben
A napokban az a hír járta be az országos sajtót, hogy a XVI. kerületi Önkormányzat képviselő-testületének fideszes többsége leszavazta Dr. Bálint György díszpolgárságát. Ez nem igaz.

A valóság ezzel szemben az, hogy a Képviselő-testület 2019. február 13-ai ülésén, zárt ülési napirend keretében (melyre a törvény kötelezi a képviselő-testületet) döntött a 2019. évi díszpolgár személyéről.  
A képviselők a kerületi lakók által javasolt 10 díszpolgárjelölt közül választhattak, akik mindannyian kiváló emberek, életútjuk, tevékenységük alapján bármelyik méltó lenne a díszpolgári címre.
A képviselő-testület olyan díszpolgárt választott idén, aki a születésénél fogva hátrányból indult az életben, de kemény és kitartó munkájának köszönhetően felküzdötte magát szakmájának a legjobbjai közé és országos ismertségre és népszerűségre tett szert, legyőzve mind az előítéleteket, mind saját magát. Olyan ember, aki ért a fiatalok nyelvén és meg is tudja szólítani őket. A XVI. kerületben él a családjával és a közösségi élet aktív szereplője.

Mivel a szavazólapon 10 jelölt közül lehetett egyet választani, így fogalmilag is kizárt, hogy bárki bármelyik jelölt ellen szavazott volna vagy akár leszavazta volna. Következésképpen, senki nem szavazott nemmel Dr. Bálint György díszpolgárságára.

Az önkormányzat vezetése nagyon sajnálja, hogy a képviselő-testület több tagja is, esküjét megszegve, a zárt ülésről információkat osztott meg a nagyközönséggel, azt még jobban, hogy téves információkkal a képviselők félrevezették a közvéleményt.
 
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.