CSONGRÁD-CSANÁD VÁRMEGYEI ÖNKORMÁNYZAT
2010. március 27., szombat 21:17

Zentai és szentesi gyerekek lettek a legjobbak a matematika versenyen
Zentai és szentesi diákok lettek a legjobbak a Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Versenyen, amelyet a József Attila Gimnázium szervezett meg most először, ám hagyományteremtő szándékkal. A megmérettetésre a megyei fenntartású középiskolák tanulói mellett Romániából és Szerbiából érkeztek magyar gyerekek.

Sokat beszélünk a magyarság határon átnyúló egyesítéséről, de még mindig keveset teszünk érte – mondta el a versenyt elindító Dr. Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés oktatási ügyekért felelős alelnöke. Hozzátette: a mai eseményt szervező idén 115 esztendős József Attila Gimnázium azonban nem kis lépést tett ennek érdekében.

A 12 középfokú oktatási intézményt fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat erre az esztendőre meghirdette iskoláiban a Természettudományok Évét, amelynek első elemeként egy kiállítással a csillagászat, a mostani versennyel pedig a matematika tudományát igyekszik közelebb hozni a diákokhoz. A Mőbiusz Nemzetközi Meghívásos Matematika Versenyt 11. osztályos gyerekeknek szervezték meg, a megmérettetésen összesen 45 diák mérte össze tudását.

A 30 feladatból álló tesztsor megoldására másfél órájuk volt a diákoknak. A gimnáziumi kategóriában a zentai Kovacsics Tamás, a szakközépiskolai kategóriában a szentesi Hodolik Bettina lett a legjobb, míg a csapatversenyben az első helyet megosztva a szintén szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium diákjai szerezték meg. A díjakat a legjobb tanulóknak Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki egyébként matematikus adta át. A legügyesebb diákok az érmek mellett könyveket, pólót, táskát, iskolaszereket és számítógép egeret kaptak ajándékba.

A verseny után a szentesi, csongrádi, makói, ásotthalmi, pusztamérgesi, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, zentai és temesvári gyerekek együtt nézték meg Makó városát. A megmérettetés költségeit a Csongrád Megyei Önkormányzat állta, de többen is segítették a sikeres megvalósítást, így két makói városi képviselő, Marosvári Attila és Mágori Józsefné, utóbbi egyébként matematikatanár.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.