SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2010. március 31., szerda 10:03

Most már Magyarországnak is van Geoparkja
A történelmi Nógrád Vármegye pályázott és nyert


Március 27-én megszületett Franciaországban a döntés, miszerint a Novohrad-Nógrád Geopark csatlakozhat az Európai Geopark Hálózathoz.  Több éves munka gyümölcse érett be ezzel, s született meg Magyarország első UNESCO címet birtokló Geoparkja.

Az É-D-i irányban a füleki Várhegytől a béri andezitoszlopokig húzódó, a történelmi Nógrád Vármegye egy részét, a szétszakadt palóc tájat és közösségeket újra egyesítő Novohrad-Nógrád Geopark az Európa Diplomával elismert Ipolytarnóci Ősmaradványokat és a Világörökség részét képező Hollókőt is magában foglalja. Ez a Palóc Olimposz uralta emberléptékű táj, kiépítésre, bemutatásra érdemes gazdag földtani, felszínalaktani értékeivel, épített és szellemi örökségével, népi hagyományaival, viseleteivel és gasztronómiai különlegességeivel a világ egyik első nemzetközi geoparkja lett. Az Európai Geoparkok Hálózata (EGN) tagsági címének elnyerése nagy elismerés, mely egyúttal az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatához történő csatlakozást is jelenti. E formai döntéshozatalra a malajziai Langkawi Geoparkban április közepén kerül sor. Geoparkunk nyilvános bemutatását követően ekkor vehetjük át a cím elnyerését tanúsító diplomát is. A Geopark 63 magyarországi és 28 szlovákiai települése, a hátrányos helyzetű régió lakossága számára mindez olyan kitörési lehetőség, mellyel okvetlenül élniük kell.
-          Az, hogy összefogtak a történelmi Nógrád települései, önkormányzatok, magánszemélyek és cégek a cím elnyeréséért, jól bizonyítja, hogy a határok nem tudták szétszakítani a palóc közösséget. Ezzel a döntéssel újraegyesültünk – mondta Székyné dr. Sztrémi Melinda polgármester a Salgó Hotelben március 30-án tartott sajtótájékoztatón. 
-          Köszönöm Fülek városának, hogy teljes erőbedobással együtt dolgoztak velünk, a városvezetés és szakmai csapatuk rengeteget fáradozott a siker érdekében. Ugyanez mondható el magyar oldalról is: köszönöm mindazoknak, akik felismerték, hogy érdemes édes gyerekként tekinteni erre a programra. Köszönöm Dr. Tardy János professzornak, aki a kezdetektől ott volt és lelkesített bennünket, szakmai tapasztalatával lendítette a cél felé projektünket – hangsúlyozta a városvezető.
2009 végéig az európai hálózatnak 35 tagja volt, hozzájuk csatlakozott most 36. tagként a Novohrad-Nógrád Geopark. A címmel nem jár anyagi jutalom, viszont a térség fejlődését várhatóan beindítja majd. A geopark ugyanis egy egységes területfejlesztési koncepció, amely a geoturizmusra alapoz.
Agócs József, Fülek város polgármestere azt emelte ki a sajtótájékoztatón, hogy a pályázatban résztvevők mind jó szándékkal álltak a munkához. Az vezérelte őket, hogy segítsék azokat a kisebb településeket, amelyek önmagukban nem tudnának fejlődő pályára állni, de rendelkeznek olyan geológiai értékekkel, amelyek révén méltóak a tagságra.
-          Összefogásunknak beérett a gyümölcse, bebizonyítottuk, hogy együtt sikerülhet. Hiszem, hogy a szlovák-magyar határ mentén összefogással, más területeken is sikeresek lehetünk – mondta Agócs József.
A program szakmai vezetője, Dr. Tardy János professzor a geopark csatlakozás jelentőségét éreztetve elmondta, hogy jelenleg 67 jelölés vár döntésre, köztük például a Fülöp-szigetek. Véleménye szerint a nógrádi vidék óriási lehetőséget kapott ezzel a címmel, viszont tudni kell jól gazdálkodni vele. Ha sikerül, akkor a térségnek lesz egy olyan mankója, amely a geoturizmusra építve komoly fejlődést hozhat.
-          A munka csak most kezdődik. Összeillő, a települések együttműködésén alapuló fejlesztési célokat kell kitűzni magunk elé, amelyekhez a geopark cím birtokosaként talán egyszerűbben tudunk majd támogatást lehívni – mondta el a szakember.
Székyné dr. Sztrémi Melinda kérdésre válaszolva elmondta, hogy a geopark pályázatot kezelő nonprofit kft-t az önkormányzat hozta létre, maga a projekt előkészítése önköltségen, támogatók segítségével működött. Pályázatokat már eddig is nyújtottak be és nyertek is azokon, de várhatóan most még több lehetőséghez jutnak majd.

 

 


1 csatolt kép A hírt Székyné dr. Sztrémi Melinda, Salgótarján polgármestere jelentette be
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.