BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2019. március 6., szerda 13:43

Dobák István MSZP-s képviselő sem támogatta a volt Görgey iskola lebontását
Napokon belül elindul a volt Görgey Iskola bontása – adta hírül Borbély Lénárd csepeli polgármester a Facebook oldalán. A romhalmazt a fideszes városvezetés takarítja el, a rá örökül hagyó helyi szocialisták pedig háborognak. Dobák István helyi MSZP-s politikus az iskola bezárását és eladását annak idején megszavazta. A bontáshoz szükséges feltételeket viszont nem támogatta, és most a tiltakozók leveleit várja.
Az MSZP politikusa sokat tud Csepel egykor legmodernebb iskolájáról, melynek bezárásából és kiárusításából is kivette a résztét. Az iskolának az értékes telke lett a veszte. Az MSZP – saját szavazóit átverve – előbb ellehetetlenítette, bezárta, majd lakóparknak értékesítette az intézményt. Az épület új tulajdonosa azonban csődbe ment. Az udvarokat az évek alatt belepte a gaz, termeiben, folyosóin hajléktalanok tanyáztak, elszaporodtak a patkányok. A szocialistákat váltó új városvezetésnek 7 millió forintért kellett világítást fejleszteni a romhalmaz mellett, mert nem mertek hazamenni az emberek.
Az új, fideszes városvezetés igyekezett visszaszerezni az elherdált ingatlant. Nem volt könnyű dolguk, az ellenzék ellenük dolgozott. 2018-ban még a helyben képviselő MSZP-s Dobák István is leszavazta a bontás feltételeinek megteremtését. Ha valakinek még kétsége lenne afelől, hogy a politikus gátolja a romhalmaz elbontását és rendbetételét: a munkákhoz szükséges költségvetésre is nemet mondott februárban. Információink szerint most a bontási munkálatok szakszerűségéről, valamint a szerinte nem megfelelő lakossági tájékoztatásról tett fel kérdéseket a csepeli jegyzőnek. A lakókat emellett arra kérte, hogy ha bármilyen panaszuk van a bontásra, hozzá forduljanak.
Borbély Lénárd polgármester világossá tette: célja, hogy a lakókat bevonva, közösségi tervezéssel rendezzék a terület sorsát. Az önkormányzat lapja rendszeresen beszámol a fejleményekről, a polgármester emellett két alkalommal levélben is tájékoztatta a lakókat, türelmüket és megértésüket kérte a 4 hónapos munkálatok miatt, egyben tájékoztatta az ott élőket a szakszerű bontás részleteiről. Az ellenzék eközben minden eszközzel akadályozni próbálja a telek rendezését, parkosítását és hasznosítását. A csepeli MSZP hátterében ráadásul egy lakóparkokat, munkásszállókat építő és üzemeltető cégcsoport áll, amely a Csepel SC területét is hasonló módon kívánja beépíteni. A cégcsoport az egykori Csepel Művekben már üzemeltet munkásszállókat, ám azok gyakorlatilag hajléktalanszállókként működnek. Nyilvánvaló, hogy a cégcsoportnak lennének tervei a Görgey Iskola értékes telkére is, így szintén érdekükben áll a jelenlegi városvezetés terveinek megakadályozása.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.