FONYÓD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. március 13., szerda 14:01

ÖT SZABADSTRAND ÚJUL MEG FONYÓDON A MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG TÁMOGATÁSÁVAL
Fonyód Város Önkormányzatának mind az öt szabadstrandjával kapcsolatos fejlesztési elképzeléseit támogatta az ügynökség, összesen bruttó 450 millió Ft összegben. Ezt követően Fonyód Város Képviselő – testülete rendkívüli ülésén hozott döntésével támogatta a szabadstrandok fejlesztését. Az Árpád parti strand, a Városi strand, a Bélatelepi strand, a Báthori utcai strand és a Huszka utcai strand újul meg az idei szezon kezdetéig. A támogatás 100% intenzitású.


A Magyar Turisztikai Ügynökség közel 3 milliárd forintos fejlesztési keretet kapott az idei évben a balatoni szabadstrandok fejlesztésére. Fonyód mind az öt szabadstrandjával kapcsolatos fejlesztését támogatásra ítélte az ügynökség, összesen 450 millió Ft erejéig. 
Ezúttal kizárólag a nem fizetős kijelölt, természetes fürdőhelyek fejlesztésére volt lehetőség. Fonyódon kijelölt, belépődíj megfizetése nélkül használható fürdőhelyként van nyilvántartva az Árpád parti strand, a Városi strand, a Bélatelepi strand, a Báthori utcai strand és a Huszka utcai strand, így ezen területek fejlesztésére nyílt lehetőség a támogatás keretein belül.
 
 „A lehető legtöbb forrást szerettük volna Fonyódra hozni, a bruttó 450 milliós támogatással ezt sikerült is elérnünk. Olyan fejlesztéseket vállalhattunk be, amit június 30-ig meg is tudunk valósítani. A bekért fejlesztési javaslatok összeállítása során igyekeztünk a lehető legtöbb javaslatot beépíteni, ezzel lehetőségünk nyílt azokat a strandjainkat is fejleszteni, ahonnan nincs az önkormányzatnak bevétele, ennek csak örülhetünk.” – fogalmazott Hidvégi József, polgármester az ülésen.
A 450 millió forintos támogatással Fonyód Város Önkormányzata megragadta a lehetőséget és kimerítette azt a forrást, amely számára elérhető volt.
 
„A szabadstrandjaink szabadstrandok is maradnak! Nem volt a pályázat feltétele, hogy bármelyik strandunk fizetős stranddá váljon. Nyilván van olyan elem, mint például az újabb Wibit élménypark a Bélatelepi strandon, amely szolgáltatásért fizetni kell majd a működtetési költségek megtérülése miatt, de az összes többi fejlesztési elem nem lesz fizetős! Zömmel vizesblokk felújítások történnek meg a projektben, játszótereket építünk és eszközöket cserélünk majd.” – foglalta össze Hidvégi József a megvalósítandó terveket. 
A felújítási munkálatok környezetrendezést (amely füvesítést, fásítást, járda építést jelent), kerékpártárolók létesítését, korszerűsítést és az Árpád parton egy nagyjából 1200 méter hosszú, rekortán borítású futópálya kialakítását foglalnak magában.
 
A 450 milliós forrás részeként a legnagyobb beruházás az Árpád parti strandon valósul meg, mintegy 175 millió forintból.
„Nagyjából 1200 méter hosszú rekortán borítású futósávot alakítunk ki, így az ország egyik legszebb panorámája előtt kocoghatnak majd a futás szerelmesei. Ezen kívül játszóteret alakítunk ki, vízi játékokat helyezünk el, illetve felújítjuk a vizesblokkokat is.” – részletezte Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere.
A Városi strandon a nagy projektelem a már meglévő 300 négyzetméteres épület felújítása, illetve átalakítása lesz, ahol baba-mama szobát, gyermek foglalkoztatót, és beltéri játszóházat alakítanak ki. Ezen a szabadstrandon is játszótér létrehozását, valamint a vizesblokk felújítását tervezik még.
 
A Bélatelepi strandon a már említett vízi kalandpark várja majd a fürdőzőket, ezen kívül itt is felújítják a vizesblokkot, illetve játszóteret alakítanak ki.
 
A Huszka és Báthori utcai strandoknál a környezetrendezés, valamint vizesblokk kialakítása, illetve felújítása lesz a cél.
 
Négy strandon elektromos kerékpár töltőpontot létesítenek, valamint a vizesblokkokat lehetőség szerint gyermekbarát módon alakítják ki. A munkálatok hamarosan elkezdődnek annak érdekében, hogy a főszezonban már a megújult szabadstrandok várják a vendégeket.
 
A beruházás ideje alatt - az építési helyek kivételével - is látogathatók a szabadstrandok.


A mellékelt képen a megújuló Árpád parti szabadstrand látható, még 2018 nyarán.



1 csatolt dokumentum _
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.