DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. március 18., hétfő 14:04

Újabb csomópontban folytatódik a debreceni közlekedésfejlesztési program
Az Új Főnix Terv részeként egy újabb csomópontban, a Bartók Béla út és a Pesti utca kereszteződésében indul útépítési munka. A részletekről Papp László polgármester és Barcsa Lajos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője sajtótájékoztatón számolt be 2019. március 18-án.
Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programjának részeként két héttel ezelőtt, március elején indult el a Pallagi út – Nagyerdei körút kereszteződésében egy spirális körforgalom kialakítása, amely többek között a klinikák jobb megközelítését szolgálja. Most egy újabb egészségügyi intézmény közelében, a Kenézy Kórház melletti csomópont átépítése indult el.
A Bartók Béla út és a Pesti utca kereszteződésében – részben a Kenézy Kórház betegforgalma, részben a nyugati városrészekben egyre nagyobb számban élők közlekedése miatt – jelentősen megnőtt a terhelés. A reggeli és a délutáni csúcsban nem ritka, hogy a körforgalomig torlódik vissza a kocsisor. A forgalmi dugó egyik oka az, hogy jelenleg közös sávból lehet a Mester utca irányába egyenesen és a Pesti utca felé jobbra kanyarodni. Ezen a helyzeten szeretnének javítani az átalakítással.
- A debreceni közlekedésfejlesztési program részeként elkezdődött egy önálló jobbra kanyarodó, 100 méteres sáv kiépítése a Bartók Béla útról a Pesti út irányába, így nem torlódik vissza az egyenesen haladó kocsisor. Számításaink szerint a jobbra kanyarodásnál jelentős változás várható, nő a teljes kereszteződés áteresztő képessége – jelentette be Papp László polgármester.
Az átalakítás részeként a jobbra kanyarodó sávban 11 fát kellett kivágni, amelyet fészkelési időn kívül, a szükséges engedélyek birtokában végzett el a kivitelező. A kivágott fákat a városrészben pótoljuk. A jobbra kanyarodó sáv építésén kívül sor kerül a középsziget átépítésére is, a csomópontban a járdák akadálymentesítésére, 106 méter hosszban az „egyenes” forgalmi sáv és a mellette levő „balra kanyarodó” sáv nagyfelületű aszfaltozására, új burkolati jelek festésére, illetve az érintett közművek kiváltására, aknák szintbehelyezésére, valamint az emelt szintű közvilágítás kiépítésére. Március 18-tól indult el az útépítési munka, amely jelentős forgalomkorlátozással jár.
- A kivitelező szerződése szerint 4 hónap alatt alakítja át a csomópontot. Ebben az időszakban a Bartók Béla útról nem lehet a Pesti útra kanyarodni. Arra kérjük a városrészben élőket, hogy másik útvonalon közlekedjenek. A Kenézy Kórházat is tájékoztattuk az útépítési munkák okozta ideiglenes közlekedési nehézségekről – mondta a tájékoztatón Barcsa Lajos alpolgármester, a városrész önkormányzati képviselője.
A beruházás a nyugati városrész forgalomszervezésére és kerékpárút kialakítására benyújtott európai uniós pályázat része. A kivitelezés költsége bruttó 33.318.463 Ft, melynek finanszírozása 100%-ban európai uniós támogatásból történik.
Fotók: Miskolczi János

7 csatolt kép bartok1bartok6bartok7bartok4bartok5bartok2bartok3
Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.