OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2019. április 4., csütörtök 09:03

Sok nyugdíjas nem tudja, hogy segítséget kaphat
Oroszlány, a „szépkorúak városa” címmel tartott előadást Lazók Zoltán szerda délután a Bányász Klubban, mely program az Örökifjak Klubjának és az Oroszlány Barátainak Köre aktivistáinak köszönhetően közel száz érdeklődőt vonzott.
A polgármester előbb az idősek körében végzett felmérés eredményeit ismertette, majd a résztvevőkkel közösen megoldásokat kerestek a nyugdíjasok mindennapjaival kapcsolatban felmerült kérdésekre.
A kérdőíves kutatásból kiderült, hogy míg a megkérdezett 60 év feletti férfiaknak alig több mint 16%-a él egyszemélyes háztartásban, addig a nőknél ez az arány több mint 44%.
Lazók Zoltán kifejtette: a magas szintű egészségügyi ellátást és annak fejlesztését az teszi szükségessé, hogy az oroszlányi nyugdíjasok túlnyomó többsége, 93%-a szenved valamilyen betegségben, és az esetek többségében a bajok halmozódása tapasztalható. A megkérdezettek 69 százaléka szenved például magas vérnyomásban, több mint felük szív és érrendszeri betegségekben, 49 százalékuk reumatikus problémával küzd, de jelentősek a mozgásszervi panaszok is.
A városvezető szerint erősíteni kell az önellátást segítő, támogató hátteret, mert a korcsoportok tekintetében jól körvonalazódik az a tendencia, miszerint minél idősebb csoporthoz tartoznak a válaszadók, annál magasabb arányban vannak önellátási problémáik.
Az előadáson szóba került az a figyelemre méltó adat, hogy a megkérdezettek háromnegyedének nem volt semmiféle információja az önkormányzat segítségnyújtására vonatkozóan. A polgármester szerint ezért célzottan tájékoztatni kell a szépkorúakat arról, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt kifejezetten nekik az önkormányzat.
Arra a kérdésre, hogy milyen egyéb igényeik lennének a 60 év felettieknek, a válaszadók közül legtöbben a házi segítségnyújtást, az étkeztetést és a tartós ellátást nyújtó intézményt említették. A prezentációt követő kérdések többsége is ezeket a témákat érintette.
2019.04.03.

Forrás: Önkormányzati sajtószolgálat

MTI nonprofit Zrt. 2009  © Minden jog fenntartva.